Üsküdar Üniversitesi marka ve patent çalışmaları ile dikkat çekiyor

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.41190

Kurumların AR-GE ve inovasyon gücünü gösteren çıktıların başında marka ve patent çalışmaları geliyor. Üsküdar Üniversitesi de gerek ulusal gerek ise uluslararası alandaki çalışmalarıyla dikkat çekiyor, yükselen bir ivme yakalıyor. Öğrencilerin bilimsel çalışmalarına katkıda bulunan, başvurularına danışmanlık ve ev sahipliği yapan Üsküdar Üniversitesi’nin marka, tasarım ve bunların tescili konusunda hayata geçirdiği onlarca çalışması bulunuyor.  

Bu kapsamda çalışmalarına her geçen gün bir yenisini ekleyen Üsküdar Üniversitesinin uluslararası alanda Uskudar University adına 1, ulusal alanda ise 84 adet markası tescillendi. 

Ulusal alanda (Türk Patent) 70 Adet patent başvurusu bulunan Üsküdar Üniversitesi’nin bu başvurulardan 7 tanesi Türk Patent, uluslararası alanda ise 12 adet patent başvurusundan 3 tanesi Avrupa Patent Ofisi tarafından tescillendi.
Patent başvuruları bölüm-fakülte bazlı olarak incelendiğinde ise; 
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden 32 adet, 
Ebelik Bölümünden 9 adet, 
Hemşirelik Bölümünden 7 adet, 
Biyomühendislik Bölümünden 3 adet, 
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümünden ise 2 adet patent bulunuyor. 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü patent başvuru performansında ilk sırada yer aldı

AR-GE çalışmalarını kurulduğu günden beri önemseyen Üsküdar Üniversitesi’nin bölüm patent başvuru performansına bakıldığında Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ilk sırada yer alıyor. 

En fazla patent potansiyeline sahip ikinci bölüm sıralamasında ise Ebelik Bölümü geliyor.

Başvurusu yapılan ya da tescillenen patent başvuruları içeriğinde ise; 
İlaç Molekülleri,
Genetik Tedavi Çözümleri; Aşılar, İmmünoterapi yapay zeka destekli-Sağlık, Yönetim, İş Sağlığı ve Güvenliği, Danışmanlık Sistemleri konuları ön plana çıkıyor.

12 patent başvurusu ile vakıf üniversiteleri arasında 2. Sırada

AR-GE çalışmalarını önemseyen Üsküdar Üniversitesi’nin başarısı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın paylaşımıyla da tescillendi. Varank yaptığı açıklamada, TÜRKPATENT' in 2022 yılı ilk 6 ay istatistiklerine bakıldığında patent başvurusunda bulunan ilk 50 kuruluş arasında 14 üniversite yer aldığını belirtmiş, Üniversiteler tarafından 333 patent ve faydalı model başvurusu yapıldığını ifade etmişti. En fazla patent başvurusu yapan üniversiteler arasında ise Üsküdar Üniversitesinin 12 başvuru ile ikinci sırada yer aldığına dikkat çekmeşti. 
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)