‘Çocuklarda Dikkat Geliştirme Atölyesi’ etkinliği gerçekleşti



Üsküdar Üniversitesi Psikoloji kulübü tarafından 'Çocuklarda Dikkat Geliştirme Atölyesi' başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğin konuğu Uzm. Psikolojik Danışman Mine Kilitçi oldu.

Merkez Yerleşkede gerçekleşen etkinliğe katılan, aynı zamanda uzmanlık alanı 2-12 yaş aralığındaki çocukların olduğu kolektif psikolojide oyun terapisti olan Mine Kilitçi,  psikoloji öğrencilerine çocuklarda dikkati geliştirme ile ilgili neler yapılabilir? Okullarda nasıl yapılır? Grup çalışması nasıl oluşturulur? Konularında önemli bilgiler verdi.

"Dikkat beynin temel işlevidir"

Dikkat temelinde bir seçim işlemi bilişsel faaliyetlerin temeli olduğunu belirten Kilitçi, dikkat olmadan öğrenmenin olmadığını, hatıraların oluşmadığı, kısa süreliden uzun süreliye bilgi aktarılmadığını söyledi. “Dikkat beynin temel işlevidir. Bu yüzden bu işleve sıkıntı olduğunda beynin diğer işlevleri de etkiliyor” diyen Kilitçi, çocuğun ne kadar akıllı olursa olsun derslerinde başarılı olamadığını, eşyalarını kaybettiğini ve unutkan olarak odak problemi yaşadığını söyledi.



“Dikkat eksikliği, bir yaştan sonra depresyona dönüşüyor”

Dikkat bozukluğu olan çocukların öğrenmede takılma yaşadığından dolayı zaman içinde kendilerine olan güvenin azaldığını, eğer ders haricinde iyi oldukları bir konu yoksa özgüvensiz olduğunu dile getiren Kilitçi, bu durum ne kadar erken tespit edilirse etkinlik ve çalışmalarla kurtarıldığını söyledi.

Kilitçi, dikkat eksikliğinin bir yaştan sonra depresyon gibi içsel bir bozukluğu dönüştüğünü dile getirdi.

Çocukta, bebeklikten gelen bir travma olabilir! 

Dikkat eksikliği için terapiye getirilen çocukların anne ve babasının nasıl tanıştığına, hamilelikte herhangi bir sorun olup olmadığına, bebekken bir hastalık, travma geçirmiş olup olmamasına baktıklarını söyleyen Kilitçi; “Çünkü bu durumlar dikkat eksikliğinin nedeni olabilir. Eğer çocukta bebeklikten gelen bir travma, taciz, anne baba işkencesine maruz kalma durumu varsa oyun terapisinde travmaya geri dönüp sinir sisteminden akıtabiliyoruz ve yaşamını bu travma üzerine kurmasını engelliyoruz” dedi.



Kolay yöntemlerle odak probleminizi çözebilirsiniz! 
 
Terapi başlangıcında yaptığı dikkat bozukluğu olan çocukların mevcut durumlarını ölçme testleri yaptığını, sonrasında dikkat bozukluğunu yenmek için tabu oyunu, hikâyedeki, resimdeki saçmalığı bul adlı çalışmaları yaptığını belirten Kilitçi, mutlaka ev ödevi vererek aileyi de bu terapinin içine kattığını söyledi. Odaklanmanın önemli olduğunu dile getiren Kilitçi, herkesin evde her gün düzenli olarak yapılan çalışmalarla odaklanmayı başarabileceğini veya güçlendirebileceğini söyledi. Bunlar yöntemlerin; uyurken alıp verdiğimiz nefese, yemek yerken dilimizin hareketine, diş fırçalarken fırça hareketine odaklanma gibi ufak çalışmalar olduğunu ve bunları yaparak sorunun üstesinden gelineceğini söyledi.

Mine Kilitçi, psikoloji öğrencilerine, mutlaka bir terapiste gitmelerini ve ileriki iş hayatlara tecrübe kazanmaları ve durumu kavramları için önemli olduğunu tavsiyesini verdi. Etkinlik soru cevap bölümü ardından sona erdi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)