Prof. Dr. Tayfun Uzbay 'Cehalet Bilimi'ni anlattı



Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Psikoloji Kulübünün birlikte düzenlediği "Cehalet Bilimi" isimli konferans gerçekleştirildi.

Merkez Yerleşke Ayhan Songar Konferans Salonunda düzenlenen konferansta Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay konuşmacı olarak yer aldı.

Prof. Dr. Tayfun Uzbay konuşmasında bilgi, bilim, dikkat, cehalet bilimi, insanlık tarihi gibi konulara değinerek dinleyicilere önemli bilgiler aktardı.



“Dikkat sübjektif bir kavramdır”

Konuşmasının başlangıcında dikkat konusuna yer veren Uzbay, “Dikkati sürdürebilmek için motive olmamız gerekiyor. Dikkat, sürdürülebilir hale gelirse sonucunda öğrenme oluşur” dedi.

“Bilgiyi bilim üretir”

Bilgi kavramının daima cehalet kavramını yönetecek olduğunun altını çizen Uzbay bilginin, her gücün önünde bir silah rolünde durduğunu ve asıl bilgiyi bilimin ürettiğini vurguladı.

“Din ve bilim farklı alanlardır”

Konuşmasının devamında din ve bilim ilişkisine değinen Uzbay, “Din ve bilim farklı alanlardır. Ne birbirinin karşıtıdır ne de aynı anlamı taşırlar” şeklinde söylemlerde bulundu.



“Din laboratuvara girmez”

İnsanların din mefhumunu bilimsel veri gibi düşündüğünü ve laboratuvar ortamında incelemek istediklerini söyleyen Uzbay, bu davranış ve düşünce sisteminin yanlış olduğunu belirterek şu cümleleri kullandı: “Din laboratuvara girmez. Dini laboratuvara soktuğunuz anda şirke girmiş olursunuz” dedi ve inançlı bir insanın bilim yapmasında hiçbir engel olmadığını, fakat bilimin bir din olarak algılanmasının da yanlış olduğunu dile getirdi.

“İnsan beyni hala tam olarak çözülemedi”

Günümüzde yapay zekânın geldiği noktayı ateşle oynamak olarak nitelendiren Uzbay, “Homo Sapiens (insanlar), beyni tam çözemeden ateşle oynuyor. Burada kast ettiğin ateş yapay zekânın ta kendisi. Eğer insan beyni tam olarak çözülebilmiş olsaydı şizofreni, alzheimer gibi hastalıklara çözüm bulunabilirdi” ifadelerini kullandı.

Beyin yapısı, medya ve bilim, algı yönetimi gibi konuların da konuşulduğu konferans, soru cevap kısmı ve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)