Üsküdar’da “Mülteci Meselesi” konuşuldu



Üsküdar Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Kulübü ile BİGENÇ Derneğinin düzenlediği “Mülteci Meselesi” adlı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte İstanbul’un çeşitli üniversitelerinden öğrenciler Türkiye ve dünyadaki mülteciler hakkında sunum yaptı.

Merkez Yerleşke Aziz Sancar Konferans Salonunda gerçekleşen programda “Mülteci Kadınlar”, “Mülteci Hakları” ve “Mültecileri nasıl topluma kazandırabiliriz?” gibi birçok önemli konuya değinildi.



İnsan ilk var olduğu andan beri hareket halinde olmuştur”

BİGENÇ Derneği adına açılış konuşmasını yapan Koç Üniversitesi Ekonomi Yüksek Lisans 1.Sınıf öğrencisi Talha Şamil Çakır; insanın var olduğu andan itibaren hep hareket halinde olduğuna değindi. Bu hareket isteğinin bir süre sonra gruplaşmalara ve bu gruplar arasında çatışmalara ve savaşlara yol açtığını vurgulayan Çakır, bundan dolayı göç olgusunun ortaya çıktığını söyledi.

Çakır, dünyadaki birçok şeyin değiştiğini, insanlığın farklı alanlarda çok ilerlediklerini, fakat sadece bu hareket etme dürtüsünün değişmediğinin de altını çizdi. Değişmeme sebebinin ise merak ve zaruriyet olduğunu ekledi.



“Mültecilere iyi bir dil eğitimi verilmeli”

Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi son sınıf öğrencisi İremnur Soylu ise “geçici koruma” statüsünde olan insanların öncellikle kendi kültürlerini analiz etmesi gerektiğini ve ancak bu şekilde onların psikolojilerini daha iyi anlayabileceğimizi vurguladı. Soylu; böylece özellikle travmatik olaylarla karşılaşmış olanları hayata kazandırabilmenin bir nebze olsun kolaylaştığını söyledi. Onlara sadece temel bakım ihtiyaçlarını değil, iyi bir dil eğitiminde verilmesinin büyük önem taşıdığını ekledi.

Program, sertifika dağıtımı ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)