Mağazacılıkta İSG uzmanı ne yapar?



Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği 1 Konu 1 Konuk programının 16’ncı oturumu Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleşti.

Programa konuşmacı olarak Lcw Wakiki Mağazacılık Hizmetleri AŞ. B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Çevre Yüksek Mühendisi Serkan Satıcı katıldı.

Programda perakende mağazacılıkta teknik emniyet kontrollerinin yöntemi üzerine bilgiler verildi.



Mağazacılık sektöründe iş güvenliği uzmanı neler yapar?

Konuya iş güvenliği uzmanlarının perakende mağazacılık sektöründe neler yaptığını anlatarak başlayan Satıcı,  sözleşme ile belirlenen firmaların, hukuki tarafına gelinceye kadar teknik tarafların detaylarını oluşturduklarını, duygu bilgilendirme gibi temel ihtiyaçları belirleyip aksiyon ve nihai raporlarının paylaşımı yaptıklarını söyledi ve ekledi. “Hizmetin kalite standartlarına performans olarak bakarak, anlaştığımız firmaların bunlarla uyum sağlayıp sağlamadığına bakıyoruz.”

“Verim almak için, günlük denetim sayısı sınırı koyuyoruz”

Mağazaların teknik kadrosunun yeterli olsa da sahada bunu uyguladıklarını, denetlediklerini, fakat verim alabilmek için günlük denetim sayısına sınır koyduklarını söyleyen Satıcı, çapraz firma karşılaştırması yaparak ta denetim gerçekleştirdiklerini söyledi ve açıkladı.

Risk yöneticisi olarak sorumluluklarımız nelerdir?

Sonrasında risk yöneticisi olarak ne yaptıklarına değinen Satıcı, “Yeni dönemdeki açılış toplantısı, çalıştayları ve pilot denetimlerini organize ediyoruz. Güncel mağaza listesiyle beraber detaylı takvime geçiyoruz. Personel evraklarını kontrol ediyoruz ve yıllık takvimle ilgili lokasyon, mağaza ya da bina yönetimine duyuruları yapıyoruz. Denetim raporlarını inceleyip,  eksik ve ya düzeltilmesi gereken yerler varsa kontrol ediyor, gerekli düzenlemeleri hizmet verenden istiyoruz” dedi.

“Eğer, pilot denetim başarısız geçerse, firma ile olan sözleşmenin fesine kadar gider”

Satıcı, firma ilk kez sahaya çıkıyorsa ya da bu denetim kalemi ilk kez yapılıyorsa mutlaka pilot denetim istediklerini, pilot denetiminin modern olduğundan dolayı sadece firma mühendisleri ekibi, grup müdürlüğü olarak onların katıldığını söyledi. “Bunların yanı sıra mutlaka teknik ekipten denetimin konusuna göre kim katılacaksa davet ediyoruz. Ve bu katılıma göre pilot organize ediyoruz. Yoksa sağlıklı bir veri alamıyoruz. Eğer, pilot denetim başarısız geçerse, firma ile olan sözleşmenin fesine kadar gider” diyerek önemini belirtti.
Denetim sürecini ve süreçte yapılanları anlattıktan sonra yürüyen merdiven, asansör gibi örneklerden yola çıkarak, nasıl denetleme yapıldığını ve dikkat edilmesi gerekilen emniyet noktalarını konferanstaki katılımcılara anlatan İş Güvenliği Uzmanı Çevre Yüksek Mühendisi Serkan Satıcı, sunumuna son verdi.

Programın sonundan Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, katılımlarından dolayı Serkan Satıcı’ya  plaket takdim etti.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)