Tarihten günümüze ‘kahve’ konuşuldu

Tarihten günümüze ‘kahve’ konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi, Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Sosyoloji ve Gastronomi Kulüplerinin birlikte düzenlediği, ‘Kahve Sohbetleri’ etkinliğinin konuğu Cenk Girginol oldu.

Merkez Yerleşke Aziz Sancar Konferans Salonunda gerçekleşen programın açılış konuşmasını Sosyoloji Kulübü Başkanı Furkan Ahmet Arslan gerçekleştirdi. Programda kahve eğitmeni, gastronomi yazarı ve aynı zamanda kitap ödüllerine layık görülen Girginol, katılımcılara, kahvenin keşfini, Osmanlı zamanındaki Türk kahvesi kültürü hakkında bilgiler verdi.

Tarihten günümüze ‘kahve’ konuşuldu 2 

“Kahve, kahvehane yöntemiyle insanların sosyalleşmesini sağladı”

Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cenk Girginol, kahvenin 8.yy’da ilk çıktığı zamanlarda ekmek yapımlarında kullanıldığını belirtti. Zamanla kahvenin kahvehanelerde yer almasıyla insanların teknolojik yaşamına göre şekillendirdiğini belirten Girginol, “bu yöntemle insanların sosyalleşmesi sağlandı” dedi.

Çok fonksiyonlu kahvehaneler: İçinde; makas, kerpeten, sargı bezi mevcut!

Girginol mahalle kahvehanelerinin, Osmanlı’da kahvehanelerin yasak olduğu dönemlerde, berber dükkânı olduğunu fakat hepsinin arkasında kahvehanelerin olduğunu söyledi. Girginol; “Orada ecza dolabı gibi bir dolap var. İçinde sargı bezi, makas, kerpeten ustura mevcut. Nedeni ise kahvehanelerdekilerin hepsi hem berber dükkânı hem dişçi. Kolu kırılan oraya gidiyor, çocukların sünnetleri orada yapılıyor. Çünkü herkes orada. Çok fonksiyonlu” dedi.

Osmanlı'da Türk kahvesinin yanına lokum ikram edilmiyordu!

Türk kahvesinin yapılışı ve Osmanlı’daki sunumuna dikkat çeken Girginol, kahvenin ilk başlarda 7-9-11 farklı reçellerle sunulduğunu ve yedinin altının saygısızlık olarak anlaşıldığını söyledi. Türk kahvesinin yanında gelen suyun ise aslında suyun önce içildiğini hatta Arap toplulukların bazılarında su sonra içilir ise saygısızlık anlamına geldiğini belirtti. Girginol “Osmanlı'da ki yapısı farklı. Gelen misafire kahve ikram edildiğinde önce suyu içiyor ise karnı aç demek oluyor ve yemek sofrası kurulur. İlk önce kahveyi içiyorsa ev sahibinde kendine olan kahveyi alıyor yanına oturuyor ve içiyor. Bu, suyun Osmanlı içerisinde kullanılan saygıya işaret” diye belirtti.

Soru ve cevap bölümünün ardından katılımlarından dolayı Girginol’a plaket taktim edildi.

Toplu fotoğrafın çekilmesinin ardından program sona erdi.

Tarihten günümüze ‘kahve’ konuşuldu 3
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)