Milli takım voleybol oyuncuları Üsküdar’da

Milli takım voleybol oyuncuları Üsküdar’da

Üsküdar Üniversitesi, Sağlık Kültür ve Spor direktörlüğü ile Sosyoloji Kulübünün düzenlediği ‘Spor ve Kadın’ panelin konukları ‘Filenin Sultanları ‘olarak da bilinen Milli Takım Voleybol oyuncuları, Esra Gümüş Kırıcı, Özlem Özçelik ve Ayça Naz İhtiyaroğlu oldu.
Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abulfaz Süleymanov, Sağlık Kültür ve Spor Direktörü Özcan Demir’in yanı sıra öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği panelde spor ve kadın arasındaki ilişki, milli takım oyuncularıyla konuşuldu.

Milli takım voleybol oyuncuları Üsküdar’da 2

"Spor hayatın kendisidir"

Panelin moderatörlüğünü gerçekleştiren Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arş. Gör. Hazal Ayas spor ve psikoloji alanında akademisyen ve aynı zamanda 12 yaşından beri çeşitli kulüplerde basketbol oynayan bir kadın olarak çok mutlu olduğunu belirterek, spor tarihine kısaca değindi. Sporun geçmişinde erkeğin egemen olduğu bir aktivite olgusunun varlığına dikkat çeken Ayas: “Spor aslında hayatın ta kendisidir. Geçmişi ilkel çağlara dayanır. Antik Yunan zamanında olimpiyatlarda karşımıza sadece erkek sporcu ve seyirciler çıkıyor. Fakat günümüze doğru kadınlar, hem profesyonel, amatör düzeyde hem de taraftar olarak spor faaliyetlerinin içindeler. Spor insanlar içindir. Erkeklerde olduğu kadar kadınlarda da yaşamsal önem taşıyan profesyonel bir meslek aktivitesidir” dedi.

Milli takım voleybol oyuncuları Üsküdar’da 3

Esra Gümüş Kırıcı; “Utangaç bir kız çocuğuydum, babam beni spora yönlendirdi”

Spor ve Kadın panelinde oyuncular spora başlamalarındaki motivasyon süreçleri hakkında bilgiler verdi. Kendisinin utangaç bir kız çocuğu olduğunu, bu yüzden babasının onu spora yönlendirdiğini ve spor hayatının bu şekilde başladığını belirten Kırıcı, voleybola ise beden eğitim öğretmeni sayesinde yöneldiğini belirtti. Kırıcı, genellikle ilk motivasyon kaynağının aileler olduğunu kaydetti.

Milli takım voleybol oyuncuları Üsküdar’da 4

“Hedefimiz voleybolu Türkiye’ye tanıtmaktı”

Milli voleybol oyuncusu Özlem Özçelik de kendi zamanlarında voleybol sporunun ve başarılarının ön plana çıkmıyorken, bu noktaya kadar getirmelerini şu şekilde açıkladı: “Bizim oynadığımız dönemde hedeflerimizden biri, voleybolu Türkiye’ye tanıtmak, nerden nereye gelindiğini göstermekti. Kazandığımız madalyalar, gazetelerin spor sayfasının en köşesine, küçücük bir yazıyla basında çıkıyorken, başarılarımızla sesimizi duyurarak gazetelerin ön sayfasına çıkmayı başardık.”

Milli takım voleybol oyuncuları Üsküdar’da 5

“Türk voleybolu buraya geldiyse, bizim dönemimizin büyük etkisi vardır”

Türk voleybolunun ilk zamanlardaki ile şimdiki arasındaki olumlu gelişinden ve popülerleşmesindeki etkilerine değinen Ayça Naz İhtiyaroğlu ise o dönemlerde Özlem Özçelik antrenörlüğü ile takımdaki kriz anlarını çok iyi yönetilmesi sayesinde voleybolda çok önemli işler başardıklarını belirtti.

Doğu bölgesinde çocuklarını voleybola yönlendiren aile sayısı oldukça az!

Genellikle gelişmiş Asya ülkelerinde kadın sporcuların hak ettikleri değeri gördüklerini, hem takım hem de bireysel sporlarda kadın sporcularının ilgi odağı olduğunu söyleyen İhtiyaroğlu, ülkemizde voleybol branşında en başarılı kadın sporcuları olmalarına rağmen aynı popülaritede olmadıklarını söyledi. İhtiyaroğlu, “Ülkemizde futbol sporu var ve çok popüler bir spor. Bu alanda çok yatırımlar yapılıyor. Futbol sporundan daha başarılı spor olmamıza rağmen kesinlikle onların önüne geçemedik. Ülkemizin doğu bölgelerinde voleybol sporuyla tanışmamış insanlar var ve bakış açıları daha değişik. Çocuklarını voleybola yönlendiren aile sayısı çok az. Umarım ki ilerleyen zamanlarda voleybol sporu bilincini onlara kazandırırız ve daha iyi yerlere geliriz” ifadelerini kullandı.
Soru ve cevap bölümünün ardından, katılımlarından dolayı milli oyunculara plaket taktim edildi.

Milli takım voleybol oyuncuları Üsküdar’da 6

Toplu fotoğrafın çekilmesinin ardından program sona erdi.

Milli takım voleybol oyuncuları Üsküdar’da 7
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)