Prof. Dr. Sinan Canan: “Boş mideyle uyuyun”

Prof. Dr. Sinan Canan: “Boş mideyle uyuyun”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Gastronomi Kulübünün birlikte düzenlediği “Besinlerin Psikolojik ve Biyolojik Etkileri” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe konuşmacı olarak Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan katıldı.

Merkez Yerleşke Ayhan Songar Konferans Salonunda gerçekleşen etkinlikte Prof. Dr. Canan,  fizyoloji, yeme isteği, bu isteğin beyinle olan ilişkisi ve insan beyni ile ilgili konularda öğrencilere önemli bilgiler aktardı.

“Canan Karatay’ı dikkatli takip edin”

Konuşmasının başlangıcında insanoğlunun iki önemli sorunu olduğunu söyleyen Canan, bu sorunların ömür ve sağlıklı yaşam olduğunu dile getirdi. Canan, sağlıklı yaşam konusunda Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ı örnek göstererek sözlerine şu şeklide devam etti: “Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim; Canan Karatay’ı dikkatli takip edin. Karatay’ın tıbbi testler konusunda söylediği marjinal şeyler dışında beslenme konusunda söylediği şeyler çok önemli. İnsan fizyolojisi hakkında söylediği şeyler çok önemli” dedi.

Prof. Dr. Sinan Canan: “Boş mideyle uyuyun” 2

Beyin bize neden lazım?

Sözlerinin devamında yeme alışkanlığı ve beyin ilişkisinden bahseden Canan, insanın yemek, doymak gibi konularda neden beyine ihtiyaç duyduğunu ise; “Biyolojik bütün yetersizliğimizi zihinsel becerilerimizle kapatıyoruz. İnsanoğlu her yeri kendine uyduruyor, bunu zihinsel beceriyle yapıyor. İnsan beynine en yakın canlılar goriller. Bunlar günde yaklaşık 12 saat çiğniyorlar. 12 saat yiyerek ancak beyinlerini doyurabiliyorlar. İnsan beyni goril beyinin 3 katı bu sebepten bizim 36 saat çiğnememiz lazım. Kompleks canlı dokularıyla beslenmemiz lazım” şeklinde konuştu.

“Karbonhidrat ciddi bir tehdit”

Günümüzde hazır yemek yeme, fast food alışkanlığı gibi durumların özellikle gençler arasında çok yaygın olduğunu söyleyen Canan, “ekmek yemeden doymam” diyenler için karbonhidratın ciddi bir tehdit olduğunu belirtti.

“Rahatsızlıklar yaşam tarzına bağlı”

Beslenmeye bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülen pek çok hastalığın aslında bireyin yaşam tarzıyla bağlantılı olduğunu söyleyen Canan, “Çok hareket etmeliyiz ve az aralıklı yemeliyiz. Normal insanın beslenme döngüsü 2 öğündür. Uzun yaşayan insanların sırrı şu: çok fazla terleyecek kadar hareket halinde değiller ve karınları çok fazla acıkmadan yemek yiyorlar.  Sadece spor yaparak veya sadece yediklerimize dikkat ederek sağlıklı olamayız. Küçük yaştan beri sürekli olarak hareket halinde olan insan ne kadar yaşlanırsa yaşlansın yorulmaz. Fakat hareketsiz bir hayat süren genç bir birey en ufak mesafede yorulabilir” dedi.

Prof. Dr. Sinan Canan: “Boş mideyle uyuyun” 3

“Boş mideyle uyuyun” 

İnsan midesinin beyinden etkilendiğini söyleyen Canan, akşam boş mideyle uyuyan insanların daha sağlıklı ve daha enerjik güne başladıklarını, arada bir aç kalmanın vücuda iyi geleceğini ve tüm bunları yaparak vücuda ne işe yaraması gerektiğini hatırlatmak gerektiğini söyledi.

Etkinlik, soru cevap kısmı ve toplu hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

Prof. Dr. Sinan Canan: “Boş mideyle uyuyun” 4
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)