Damarlarımız kadar yaşlıyız!

Damarlarımız kadar yaşlıyız!

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesinin düzenlediği “Kalp hastası olmadan nasıl yaşamalıyız” etkinliğine Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akman ve Varol Akademi kurucusu Koray Varol konuk oldu.

Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans salonunda gerçekleşen etkinlikte, kalp sağlığını korumak için neler yapılmalı konularına ilişkin önemli bilgiler verildi.

Damarlarımız kadar yaşlıyız! 2

Fazla kilo, zararlı maddeler kalbin düşmanı

Bir insanın yaşına göre daha genç görünmesinin en iyi göstergesinin damar yaşı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mehmet Akman, “Ne kadar yaşlıyım sorusunun cevabını ise damarlarınız kadar yaşlısınız” dedi.

Damarlarımızın çok erken yaşlandırabileceğini, damarlarımızda da zaman içerisinde tıkanmaların olabileceğini söyleyen Akman, damar çeperinde kolesterol depolayan hücrelerin birikmesi damar sertleşmesine sebep olduğunu kaydetti. Akman, damarların elastik yapısının sertleşmesi ile kan basıncına yanıt vermeyeceğini de dile getirdi.

Damarların tıkanması ve yeterince kanın kalbimize gitmemesi durumunda kalp krizi geçirebileceğimizi vurgulayan Akman, ölüm oranlarının kadınlarda yüzde 55, erkeklerde ise yüzde 45 kalp damar hastalıklarından dolayı olduğunu dile getirdi. Akman, fazla kilonun, zararlı maddelerin ve genlerin kalp hastalıklarına sebep olduğunu dile getirdi.

“Haftada 3 gün yürüyüş yapmalıyız”

Sporun ve beslenmenin hayatımızda önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Akman “Tempolu yürüyüşte hafif, kalp hızımı duyacağım kadar hızlı ama yanımdaki ile konuşabileceğim kadar da yavaş yürümeliyiz” dedi. Akman, haftada 3 gün yürüyüş yapmamızın yararlı olabileceğini söyledi.

Korbonhidratlar bizim için en önemli enerji kaynağı olduğunu dile getiren Akman,  karbonhidratların mümkün olabileceği kadar arınmış olması gerektiğini de kaydetti.

Damarlarımız kadar yaşlıyız! 3

“Hepimizin kendi içinde bir yetenekleri var”

Varol Akademi kurucusu Koray Varol da “Hepimizin kendi içinde  yetenekleri var. İçe dönüklük bir yetenek dışa dönüklükte bir yetenektir” dedi. Kendi yeteneklerinizi keşfetmeye çalışmanız yaşamınızdan daha çok tatmin almanıza neden olabileceğini belirten Varol, “Kendi yetenekleriniz doğrultusunda bir iş bulursanız ve ona yönelik olarak bir yaşam planlaması yaparsanız çok ciddi anlamda yaşam tatmini alırsınız” ifadelerini kullandı.

Varol, yaşam tatmini aldığımız yerlerde kendimizi daha değerli daha huzurlu hissettiğimizi bunun da kalbimize çok ciddi anlamda bir faydasının olduğunu dile getirdi.

Program katılımcılara plaket taktimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Damarlarımız kadar yaşlıyız! 4
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)