Prof. Dr. Durmuş Günay: “Bir ülkenin gücü inovasyon ile ölçülür”
Üsküdar Üniversitesinin düzenlediği Kız Kulesi Buluşmaları programı, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zelka koordinatörlüğünde gerçekleşti. Altıncısı düzenlenen programının konuğu Maltepe Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay oldu. “İnovasyon Felsefesi” konusunda sunum yapan Günay, ülkelerin kalkınmasında inovasyon kavramının önemine değindi. “İnovasyon aynı kalan fakat içeriği sürekli değişen bir terim. İnovasyon kavramını günümüzde bir ülkenin gücünden bahsederken kullanıyoruz” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke İcadiye Toplantı Salonunda gerçekleşen programın moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Prof. Dr. Nazif Gürdoğan üstlendi.
“Bir ülkenin gücü inovasyon ile ölçülür”
Ülkelerin kalkınmasında inovasyon kavramının önemine dikkat çeken Günay, günümüzde inovasyon ve rekabet kavramlarının bir arada kullanıldığına söyledi. Günay, “İnovasyon aynı kalan fakat içeriği sürekli değişen bir terim. İnovasyon kavramını günümüzde bir ülkenin gücünden bahsederken kullanıyoruz. Bu kavramla birlikte rekabet sözcüğü de sıkça kullanılmakta, rekabet gücünü açıklarken inovasyon kapasitesinden bahsetmek zorundayız. Çünkü günümüzde bir ülkenin gücü inovasyon ile ölçülür” şeklinde konuştu.
“Ticarileşme niteliği kazanmamışsa inovasyon diyemeyiz”
Yaşanan teknolojik gelişmeler sonucu çok sayıda yeni kavramın doğduğunu söyleyen Günay, inovasyonun ticarileşmesi gerektiğini vurguladı. Günay, “İnovasyon Latince inovatio kelimesinden geliyor aslında inovasyon yenilik değil, eşyalarda, nesnelerde yenilenme ve nesneyi yenileyen insanda yenilenmedir. İnovasyonun inovasyon olma niteliği kazanması gerek. Felsefede denetleme unsuru mantıksa inovasyonda da inovasyon olma niteliğini kazandıran üretilen ürünün ticarileşmesidir. Ticarileşme niteliği kazanmamışsa inovasyon diyemeyiz” dedi.
Prof. Dr. Nazif Gürdoğan: “İşletmeler ya yenilenir ya ölür!”
Prof. Dr. Nazif Gürdoğan kurum ve kuruluşlar açısında yenilenmenin, değişimin önemine değindi. Gürdoğan, “İşletmelerin değişim hızı çevrenin değişim hızının altındaysa kesinlikle ayakta kalamazlar ya yenilenirler ya ölürler, kurum ve kuruluşların her gün yeniden doğmaları gerekmekte aksi takdir de başarılı olmaları mümkün değildir” dedi.
Kız Kulesi Buluşmaları programı, Prof. Dr. Durmuş Günay’ın merak edilen soruları yanıtlaması ile sona erdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)