Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kutlandı

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kutlandı

Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevda Asqarova önderliğinde düzenlenen “Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” etkinliğine ADER (Alternatif Yaşamı Destekleme Derneği) kurucusu Saruhan Singen ve beraberinde gelen downlu bireyler katıldı.

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kutlandı 2

Etkinliğin açılış konuşmasını Prof. Dr. Sevda Asqarova yaptı. Şişli Down Cafe ve ADER kurucusu Saruhan Singen ile Down Cafe üyesi downlu bireyler de Ergoterapi öğrencilerine tanıtıldı. Güney Yerleşke Şehit Duha Beker Salonunda gerçekleşen etkinliğe öğrenciler tarafından büyük ilgi gösterildi.

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kutlandı 3

Down Cafe açma serüveni anlatıldı

Açılış konuşmalarının ardından konuşmasına kendini tanıtarak başlayan Saruhan Singen, 37 yıl önce doğan kız çocuğunda mental problemler yaşadığını ve daha sonrasında ADER vakfını kurduğunu anlattı. Yaptığı belediye ziyaretlerinden ve çabalarından bahseden Singen, sonunda Down Cafe’yi açma serüvenlerini anlattı.

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kutlandı 4

“Her şehre Down Cafe açılmalı”

Formatı mental problemlere sahip, Down Sendromu içeren ve otizm hastası olan bireylerin çalışan kadrosunu oluşturduğu Down Cafe’nin çalışmalarından bahseden Singen, bu konseptli bir cafe açma fikrinin büyük ilgi gördüğünü ve defalarca başka şehirlerden kendisi ile irtibata geçtiklerini belirtti. Belediye Başkanının desteği ile daha büyük işler yapabileceğine inandığını söyleyen Singen, sadece İstanbul’da bile 25 taneden fazla Down Cafe’ye ihtiyaç olduğunu, diğer şehirlerde mutlaka açılması gerektiğini vurguladı.

Sadece bir cafe olmadıklarının altını çizen Singen, aynı zamanda işaret dili eğitimi verdiklerini, gösteri ekibi çıkarttıklarını ve drama gibi etkinlikler yaptıklarını dile getirdi.

“Sadece bir gün değil her gün bizim günümüz”

“Sadece bir gün değil her gün bizim günümüz” diyen Singen, 21 Mart’ı tek başına kabul etmediğini ifade etti. Prof. Dr. Sevda Asqarova’ya Ergoterapistlerle seve seve iş birliği yapabileceğini söyleyen Saruhan Singen, teşekkürlerini iletti.

Down Cafe’de çalışan iki downlu ise Down Cafe’de geçirdikleri bir günü anlattı. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevda Asqarova ve Ergoterapi öğrencilerinin sorularını cevaplayan ikili, bu işi çok sevdiklerini ve üniversiteye gelmekten çok mutlu olduklarını da sözlerine ekledi.
Konuklar daha sonra Ergoterapi öğrencilerinin işaret dili ve ritim eğitimine davet edildi.

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kutlandı 5

Her Cumartesi gerçekleşen bu eğitime geleceklerinin sözünü veren öğrenciler, Şişli Down ve Tebessüm Kurumlarında çalışması yapacaklarını planladı. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yrd. Dr. Öğretim Üyesi Abdülhakim Beki tarafından Ergoterapi Bölümü adına misafirlere fidanlık belgesi ve çiçek takdim edildi.

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kutlandı 6

Davetliler son olarak Prof. Dr. Sevda Asqarova’nın eşliğinde yemek yedi.

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kutlandı 7
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)