Prof. Dr. Cengiz Çakmak: “Türkiye’de herkes kendini Platon zannediyor”

Prof. Dr. Cengiz Çakmak: “Türkiye’de herkes kendini Platon zannediyor”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Felsefe Kulübü “Filozof ve Sorunları – Platon’un Mağarasından Wittgenstein’in Şişesine” konulu etkinlik düzenledi. Etkinliğin konuğu İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Çakmak oldu.
Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkede gerçekleşen etkinliğe öğrenciler ve akademisyenler yoğun ilgi gösterdi.

“Felsefe tek başına bir özne değildir”

Filozof ve felsefe sorunlarını ele alan Çakmak günümüz filozofları ile geçmiş dönem filozoflarını kıyasladı. Antik çağ filozofları ile dönem filozoflarının felsefeye bakış açısının farklı olduğunu söyleyen Çakmak, felsefeden ziyade filozofun daha önemli olduğunu vurguladı. Çakmak, “Çoğunlukla felsefe ön planda düşünülür ama felsefeden önce filozoflar vardır, felsefe tek başına bir özne değildir. Filozoflar belli konularda düşünür ve çoğu filozof belli konularda birbirlerinden çok farklıdır” dedi.

Prof. Dr. Cengiz Çakmak: “Türkiye’de herkes kendini Platon zannediyor” 2

“Türkiye’de herkes kendini Platon zannediyor”

Çakmak, felsefe ve filozof tanımlarının günümüzde yanlış anlamlandırıldığını belirtti. “Felsefe her derde maydanoz her derde şifa değildir, filozof dediğimiz kişi her türlü konuyu konuşan, toplumun problemlerini dert edinen kişi değildir. Filozof sorununu kendi yaratır. Türkiye’de herkes kendini Platon zannediyor, filozof sorunlarını kendi icat eder başkalarının sorunlarının peşinden gitmez” şeklinde ifade etti.

Platon ve Wittgenstein’in felsefeye bakış açıları değerlendirildi

Çakmak, Platon ve Wittgenstein’in felsefeye bakış açılarını değerlendirdi. “Wittgenstein ve Platon arasında sorunlar bakımından iki ayrı temel yaklaşım farkı var. Wittgenstein felsefeyi sorun haline getirmiş Platon ise meseleyi daha geniş kavramlarla ele almaya çalışmış. Platon mağara benzetmesi ile işin epistemolojik ve ontolojik boyutuna iniyor. Felsefenin epistemolojik ve ontolojik boyutuna yaklaşmak istiyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Cengiz Çakmak, öğrencilerin merak ettiği soruları cevapladı.

Etkinlik sonunda Felsefe Kulübü Başkanı Öznur Aynural, Prof. Dr. Cengiz Çakmak için diktikleri fidan sertifikasını kendisine taktim etti.

Prof. Dr. Cengiz Çakmak: “Türkiye’de herkes kendini Platon zannediyor” 3 

Haber-Fotoğraf: Meryem Özkan
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)