Her 10 bebekten 1’i prematüre doğuyor!

Her 10 bebekten 1’i prematüre doğuyor!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Spor ve Kültür Direktörlüğü, Mucizeye İlk Dokunuş Kulübü ve Psikoloji kulübünün ortaklığı ile “Prematüre Bebeğe Sahip Olma Psikolojisi ve Adaptasyon Süresi” adlı etkinlik gerçekleştirildi. Programın konuğu El Bebek Gül Bebek Derneği Yönetimi Kurulu Başkanı Psk. İlknur Okay oldu.

Üsküdar Üniversitesi Çarşı yerleşke Emir Nebi 1 salonunda gerçekleşen etkinlikte Psk. İlknur Okay, erken doğum süreci, bebeğin durumu, annenin girdiği psikoloji ve sağlık çalışanlarına bu aşamada düşen görevlerden bahsetti.

Her 10 bebekten 1’i prematüre doğuyor! 2

“Tıp erken doğumu sıfırlayacak durumda değil”

Türkiye’de her 10 bebekten 1'i prematüre doğuyor diyen Okay, kendisinin de ikiz prematüre bebeği dünyaya getirdiğini söyleyerek “Bu sınıftan eğer 60 tane anne çıkacaksa, 6 kişinin bebeği prematüre doğacak. Aslında bu durum o kadar yakınımızda. Tıp erken doğumu engellemek için çok yol kat etmiş olsa da bunu sıfırlayacak durumda değil” ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki prematüre gerçeği ne?

Nedenli ve nedensiz erken doğum gerçekleşebileceğini söyleyen Okay, dünyada her 10 bebekten 1’inin prematüre olarak doğduğunu, Türkiye'de bu oranın civarında olduğunu, beş yaş altı ölüm nedenlerinin ise %24’ünün prematüre bebeklerin yer aldığını söyledi.

“Çaresizlik stres şok korku ve suçluluk”

Prematüre bebeğin dünyaya geldikten sonra annenin yaşadığı zorluklar ve duygularına değinen Okay, çaresizlik, stres, şok, korku ve suçluluk duygu karmaşasına büründüğüne, sürekli durumun nedenini neyi eksiz ve fazla yaptıklarını sorgulayarak kendilerinde aradıklarını söyledi. Bu yüzden sağlık personelinin anneye empatiyle yaklaşması gerektiğini ekledi.

Her 10 bebekten 1’i prematüre doğuyor! 3

En çok kriz eşler arasında oluyor! 

Prematüre doğum sonrası bebeğin kuvözde kalması durumunda aile içinde en çok eşler arası krizlerin meydana geldiğini söyleyen Okay, “Eğer bu konuda bir duygu beraberliği kurulmamışsa ve eşler birbirlerine anlayış gösteremiyor ise çok sıkıntı çıkıyor” dedi. Sonrasında anne ve babaya verilen doğum izni süresinin azlığından yakınan Okay, yurt dışındaki bazı ülkelerde anne baba izni değil ebeveynin izni olarak geçtiğini ve 3 yıl süresi olduğunu da kaydetti.

Her hastanede anne oteli olması gerekir!

Prematüre doğum sonrası süresinin belli olmadığı şekilde bebeğin kuvözde kalmasından dolayı annenin zor günler geçirdiğini söyleyen Okay, bu duruma çözüm olarak ve anne-bebek bağının oluşması için hastanenin yakınında anne oteli olması gerektiğini, böylece annenin ruhsal sağlığının daha iyi olacağını belirtti.

Nazik olun, gülümseyin, onlarla empati kurun!

Sunumum devamında Okay, konferansa katılan sağlık personeli adayı öğrencilerine, prematüre annelerinden gelen mektuplardan yola çıkarak tavsiyelerde bulundu. Öğrencilere nazik olmasını söyleyerek, gülümsemelerini, onlarla empati kurmaları gerektiğini dile getirdi.
Okay, “Biz hemşirelik eğitimine gittiğimizde birinci olarak onlara ben buradayım, bebeğin bana emanet demelerini söylüyoruz” dedi. Bu sürecin ruhsal açıdan zor geçtiğini, kendi yaşadığı dönemden yola çıkarak aktaran Okay, hemşirelerin kendisine olan davranışlarını unutmadığını ve diğer annelerin de bunu unutmayacağını, erken doğum haberinin bile bir psikolog eşliğinde verilmesi gerektiğini ifade etti.

Konferansın sonunda Psk. İlknur Okay katılımcıların sorularını cevapladı.

Ardından Mucizeye İlk Dokunuş Kulüp Başkanı Asiye Azzade Evren tarafından Okay’a katılım belgesi ve çiçek takdim edildi.

Toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.

Her 10 bebekten 1’i prematüre doğuyor! 4

Haber-Fotoğraf: Büşra Yazıcı
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)