Prof. Dr. İbrahim Özdemir: “Çevreyi ve nesilleri düşünmek benim için ahlaki bir zorunluluktur”
Üsküdar Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir Nairobi’de yapılan BM Çevre Zirvesine katıldı.
BM Çevre Zirvesi, 11-15 Mart 2019 tarihlerinde Kenya’nın başkenti Nairobi’de yapıldı. Zirve kapsamında birçok etkinliğe yer verildi.
Din ve kültürün çevre bilincine katkısı konuşuldu
Üsküdar Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir Faith for Earth (İnançlar Dünya İçin) Panelinde konuşmacı olarak yer aldı. Çevre Felsefesi ve Ahlakı konusunda uzman olan Prof. Dr. Özdemir, İslam Küresel İklim Deklarasyonun hazırlayan ekipte de yer almıştı. Prof. Dr. Özdemir, konuşmasında Din ve Kültürün çevre bilincine olan katkısını vurguladı.
Çevreye niçin ilgi duyduğunu anlattı
Özdemir, konuşmasına çevreye niçin ilgi duyduğunu anlatan duygusal bir hikâye ile başladı. “Küçük bir köyde bir çiftçinin çocuğu olarak büyüdüm. Çevremi saran doğanın güzelliğini bütün zenginliği ile tattım. Hayatımdaki ilk ve maalesef ki son vahşi kurdu gördüğümde neredeyse yedi yaşındaydım. O zamanlar hala kristal berraklığındaki dere sularından içebiliyordum” dedi.
“Carson’ı anlamamız yarım yüzyılı aldı”
Konuşmasının devamında Rachel Carson’ın “Sessiz Bahar” kitabına değinen Özdemir, “Sonraları öğrendim ki aynı yıllarda Amerikalı bilim kadını Rachel Carson ufuk açıcı ve ezber bozan "Sessiz Bahar" kitabını yazıyormuş. Ancak Carson'ın söyleminde kast ettiği şeyleri anlamamız yarım yüzyıl aldı” dedi
Carson’ın kitabının Milenyum Ecosystem Değerlendirmesi ile ilişkili olduğunu söyleyen Özdemir, “BM tarafından finanse edilen ve yüze yakın ülkeden bin 300’den fazla uzmanın yer aldığı Milenyum Ecosystem Değerlendirmesi ile de kanıtlanmış oldu. Carson'un kitabı gibi bu araştırma da "kesin bir uyarı" niteliğindeydi” ifadelerini kullandı.
“Çevreyi ve nesilleri düşünmek benim için ahlaki bir zorunluluktur”
Dört çocuk ve üç toruna sahip olduğunu söyleyen Özdemir, “ Onların benim çocukluğumda sahip olduğum gibi bir hayatın tadını çıkaramayacağını hiç düşünmemiştim. Belgeseller ve hayvanat bahçelerini saymazsak doğada vahşi bir hayvanı hiç görmediler. Gelecekleri ve nasıl bir dünyada yaşayacaklarına dair kaygılarım var. Bu yüzden çevreyi ve gelecek nesilleri umursamak benim için sadece akademik bir alan değil, ahlaki bir zorunluluktur” şeklinde konuştu.
Özdemir, 16 yaşındaki İsveçli iklim değişikliği aktivisti Greta Thunberg’in Davos'ta dünya liderlerine yaptığı konuşmayı örnek göstererek, Thunberg ile aynı duyguları paylaştığını dile getirdi. Thunberg, Davos’ta şu ifadeleri kullanmıştı; “Bir kriz anında ne yapıyorsanız öyle harekete geçmenizi istiyorum. Evinizde yangın çıktığında yaptığınız gibi harekete geçmenizi istiyorum. Buraya gelme nedenim size evimizde yangın olduğunu söylemektir”
Özdemir, kendi amacının da çocuklarda ve gençlerde çevre bilinci uyandırmak, onların tehlikenin farkına varmasını sağlamak, olduğunu ifade etti.
Prof. Özdemir soru cevap kısmında çözümün eleştirel düşünebilen ve sorgulayabilen gençlerle geleceğine inandığını; bu sebeple de Üsküdar Üniversitesinde Eleştirel Düşünce, Çevre Etiği, Uygulamalı Etik ve Teknoloji Felsefesi derslerine yer verdiklerini anlattı.
Prof. Dr. Özdemir, zirve boyunca birçok etkinliğe katıldı ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen çevrecilerle bir araya geldi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)