12. Radyoteknoloji semineri Üsküdar Üniversitesinde yapıldı.

12. Radyoteknoloji semineri Üsküdar Üniversitesinde yapıldı.

Üsküdar Üniversitesi ve Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği işbirliğiyle ve Ge Healthcare desteği ile 12. Radyoteknoloji Eğitim Semineri yapıldı. Eğitime önemli isimler katılırken radyolojinin lisans eğitimi seviyesine çıkarılması gerekliliğine dikkat çekildi.

Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkede gerçekleştirilen eğitim seminerine Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Ozan Tekin,İstanbul İl Radyoloji Koordinatörü Prof. Dr. Hakkı Muammer Karakaş ve Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği (TMRT-Der) başkanı Barış CAVLI da katıldı.

Dernek çalışmalarına ilişkin bilgi veren Cavlı Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği (TMRT-Der) akademik faaliyetlerin ve bilimsel aktivitelerin önemine vurgu yaparak, bu tip bilimsel etkinliklerin mesleğin global ölçekte ilerlemesine fırsat sağlayacağını belirleyerek radyolojinin lisans ve lisansüstü düzeyinde eğitime devam etmesi gerektiğini vurguladı. Dernek olarak çabalarının bu yönde olduğunu ve Dünya Standartlarına uygun olarak eğitim süresinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

12. Radyoteknoloji semineri Üsküdar Üniversitesinde yapıldı. 2

Karakaş: “Radyoloji iki senede öğrenilemeyecek kadar geniş” 

Açılış konuşmasını yapan Prof. Karakaş, Radyolojinin iki senelik bir ön lisans eğitimiyle öğrenilemeyecek kadar çok genişlediğini ve her şeyin başında bu eğitimin lisans düzeyine çıkartılması gerektiğini söyledi. Karakaş, lisans seviyesine çıkartılana kadar ve sonrasında da meslek derneklerin hizmet içi eğitimlere, konferans ve sempozyumlara çok önem vermeleri gerektiğini de ekledi.

12. Radyoteknoloji semineri Üsküdar Üniversitesinde yapıldı. 3

Tekin: “Radyoloji lisansüstü düzeyinde devam etmeli”

Doç. Dr. Hüseyin Ozan Tekin da radyolojinin lisansüstü düzeyinde devam etmesi gerektiğine dikkat çekerek,  çabalarının ve amaçlarının bu yönde olduğunu söyledi. Karşılarına farklı durumlar çıkabildiğini ve bunun üstesinden bir araya gelerek, mesleğe sahip çıkarak gelinebileceğini belirten Tekin, bu gibi eğitimlerin daha da üst düzeye çıkmasının sürece katkıda bulunabileceğini ifade etti.

Karakaş: “Kim yaptıysa o düzeltsin!”

Prof. Karakaş, “Zaman geçtikçe daha güçlü x ışınları cihazları yapılmış ve insan üzerinde eskiye göre daha ciddi hasarlar meydana gelmeye başlamış. İnsanlar uzun yıllar boyunca x ışınlarının neden zararlı olduğunu anlayamamışlar fakat geçici olduğunu fark etmişler. Bu zararlı ışınlar kansere yol açmış ve bunları x ışını yaptıysa x ışını düzeltsin deyip daha fazla x ışınıyla kanseri tedavi etmeye başlamışlar. Buda radyoterapinin ilk ortaya çıkışı oluyor. Kim yaptıysa o düzeltsin.”  İfadelerini kullandı.

12. Radyoteknoloji semineri Üsküdar Üniversitesinde yapıldı. 4

Tekin: “Cone Beam Geometry hızlı ve çok kesitli tarama özelliklerine sahip”

SHMYO Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Ozan Tekin, “X ışınları tarihsel süreçte nasıl geliştiyse x ışını penceresinden üretilen x ışını geometrik demetlerinin yapısı da yıllar içinde değişmiş ve evrimleşmiştir. Günümüzde Cone Beam Geometryler radyoterapilerde tedavi esnasında kullanılıyor ve çok daha hızlı ve kesitli tarama sürecine sahip olunuyor.” dedi.

Günümüzde tomografinin ciddi bir AR-GE yatırımında olduğunu vurgulayan Tekin, bu işi değiştirmeye ve geliştirmeye yönelik yüksel meblağlarda para harcandığının ve her yıl bilgisayarlı tomografi sektöründe yenilikler görüldüğünün altını çizdi.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)