Musa Biçkioğlu: “Kudüs mübarek ve mukaddestir”


Üsküdar Üniversitesi Yeniler Kulübü tarafından “Selahaddin’i Bekleme, Selahaddin Ol!” konulu program düzenlendi. Programa konuşmacı olarak Tarihçi-Kudüs Uzmanı Musa Biçkioğlu katıldı.  Biçkioğlu, öğrencilerle Kudüs’ün cağrafyası ve tarihi hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Musa Biçkioğlu: “Kudüs mübarek ve mukaddestir”

Merkez Yerleşke Kuleli Konferans Salonunda yapılan programda öncelikli olarak Kudüs’ün ülkeler ve dinler için öneminden bahsedildi.

“Kudüs Mekke gibidir”

Hz.Ömer döneminde Kudüs feth edildiğinde kiliselere dokunulmadığını ve halkın buna şaşırdığını söyleyen Biçkioğlu, ordu Hz. Ömer’den ganimet istediğinde Hz. Ömer’in “Allah’ın Resulü ile Mekke’yi  feth ettiğinizde ganimet dağıtıldı mı?” sorusunu sorduğunu ve hayır cevabını aldığını, bunun üzerine Kudüs de bizim için Mekke gibidir dediğini, ganimet dağıtmadığını belirtti.

“Müslümanlar Kudüs ile ilgilenmediler”

Tarihsel manada Kudüs’ün bize öğrettiği çok şey olduğunu söyleyen Biçkioğlu, “İslam ümmetinin uyanması gerek. Kudüs hiç bir zaman iç dinamiklerle yönetim değiştirmemiştir. Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. Yuşa, Hz. Davut, Babiller, Asurlar, İskender, Persler Romalılar, Artuklular, Haçlılar ve daha birçok hükümdar dışarıdan Kudüs’e girdi. Filistinlilere minnettar olmalıyız biz yüz yılı aşkındır Kudüs’ün dışardan feth edildiğini bilip bir şey yapmamışız. Yüz yıldır canıyla malıyla oradan ayrılmayan Filistinliye minnet borcumuzu ödemenin yoluna bakmamız gerekiyor” dedi ve bizim Kudüs ile ilgilenmediğimizi, bu ilgisizliğin de Kudüs’ü satmakla eşdeğer olduğunu vurguladı.

Musa Biçkioğlu: “Kudüs mübarek ve mukaddestir” 2

“Kudüs mübarek ve mukaddestir”

Biçkioğlu, Mescid-i Aksa’nın Allah tarafından mukaddes kılındığını, özü itibariyle temiz olan ve temizlikten öte temizlik anlamına geldiğini söyledi. Mescid-i Aksaya İsrail askerleri girdiğinde pislendi dememizin çok yanlış olduğunu ifade eden Biçkioğlu,  Hz. Peygamber’in oraya dönüp namaz kıldığında orada Mescid-i Aksa’nın o dönem yıkık ve çöplük olduğunu ama yıkık olması onun mübarek ve mukaddes olmasını engelleyemediğinin altını çizdi.

“Bizim dualara değil kılıçlara ihtiyacımız var”

Biçkioğlu, Selahaddin Eyyubi’yi anlatırken saraylarıyla meşhur bir yerde yaşayan biri olduğunu fakat Kudüs için sarayları bırakarak çadırlarda yaşamaya başladığını dile getirdi.  O dönem sevilen bir hükümdar olan Selahaddin Eyyübi’nin Kudüs’ü feth etmeye gittiğinde halkın ona dualarımız seninle dediğini ve Selahaddin Eyyubi’nin de “Benim sizin dualarınıza değil kılıçlarınıza ihtiyacım var” dediğini öğrencilerle paylaştı.

Musa Biçkioğlu: “Kudüs mübarek ve mukaddestir” 3

Plaket takdimi sonrasında etkinlik sona erdi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)