Erasmus öğrencileri deneyimlerini paylaştı


Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde Erasmus staj ve öğrenim hareketliliğinden yararlanan öğrenciler, Biyomühendislik Bölüm Başkanı Dr. Tuba Sevimoğlu ve Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Shirin Tarbiat moderatörlüğünde deneyimlerini paylaştı. 

İkincisi gerçekleştirilen ‘Erasmus Hakkında Bilinmeyenler’ programına Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çerezci de katılım sağladı. Sunumların İngilizce ve Türkçe dillerinde yapıldığı etkinliğe uluslararası öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi. Öğrenciler, Erasmus ile ilgili kafasındaki birçok soruya cevap buldu.

Staj için yüzlerce kez mail atıp sonunda hedefine ulaşandan, Skype mülakatına tabi tutulana kadar birbirinden farklı tecrübeler yaşayan öğrencilerin hikâyeleri büyük ilgi uyandırdı.

Erasmus öğrencileri deneyimlerini paylaştı

Etkinliği önümüzdeki yıl uluslararası boyuta taşımayı hedeflediğini belirten Biyomühendislik Bölüm Başkanı Dr. Sevimoğlu Erasmus anlaşması olan üniversitelerden akademisyenlerin de kendi bölüm ve ülkelerini üniversitemize gelerek tanıtmasının hedeflendiğini belirtti.
 
Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte ilk olarak Uluslararası Ofis Direktörlüğü'nden Özge Alacakoç, Erasmus ile Avrupa’ya gitmek için gerekli şartları, öğrenim ve staj sürelerini, verilen hibe miktarları ve bu hibe miktarlarının ülkeden ülkeye değiştiğini anlattı.

Sonrasında Avrupa’ya eğitim veya dönemlik staj için giden öğrenciler, gitmek isteyen öğrencilere deneyimlerini aktardı.

Erasmus öğrencileri deneyimlerini paylaştı 2 

“Bir dönemde 14 ülke 24 şehir gezdik”

Biyomühendislik 4. Sınıf öğrencisi Ferzan Betül Berber ve Moleküler Biyoloji ve Genetik 3. Sınıf öğrencisi Mehmet Yunus Çomar, aynı okulda eğitim gördüklerini ve pek çok etkinliği beraber yapma fırsatı bulduklarını söyledi. Berber, “Erasmus’un belki de en eğlenceli ve akılda kalan kısmı orada geçirilen kaliteli vakit. Biz gezmek için gitmiştik, bu isteğimizi de gerçekleştirdik. Bir dönemde arkadaşlarımızla beraber 14 ülke ve 24 şehir gezdik” diye konuştu.
 
Erasmus öğrencileri deneyimlerini paylaştı 3

"Birçok yeni teknik ve derslere farklı bir bakış açısı kazandık"

Gezmenin yanında, orada alınan laboratuvar dersleriyle burada olmayan birçok yeni teknik bilgisi edindiklerini söyleyen Yunus Çomar, üniversite eğitimine farklı bir bakış açısı kazandığını belirtti.

Erasmus öğrencileri deneyimlerini paylaştı 4

“Zorlu yolun sonu zaferle sonuçlandı”

Biyomühendislik 3. Sınıf öğrencisi Ebru Destan ise staj yapmış olduğu Cambridge Üniversitesini ve detaylarını anlattı. Destan, “Cambridge’den staj onayı alana kadar çok yere başvurdum. Burada önemli olan ne istediğinizi bilmeniz ve spesifik olarak kendi alanınızdan bahsetmeniz” diye konuştu. Destan, bu süreçte bazı mülakatlara hatta Skype görüşmelerine tabi tutulduğunu da ifade ederek bu surecin zor fakat bir kadar da eğlenceli olduğundan bahsetti.

Erasmus öğrencileri deneyimlerini paylaştı 5

Evrimsel Biyoloji üzerine 2 proje gerçekleştirdi

Moleküler Biyoloji ve Genetik İngilizce ve Biyomühendislik çift anadal öğrencisi Yaren Yeşim Yavuz sunumda 2018 Haziran-Ağustos ayları arasında Almanya, Bielefeld’de yaptığı Erasmus+ stajından bahsetti. Bielefeld Ünversitesi’nde Evrimsel Biyoloji üzerine 2 proje gerçekleştiren öğrencimiz deneyimlerini şöyle ifade etti: ‘Kesinlikle herkesin tecrübe etmesi gereken bir program Erasmus+ stajı. Özellikle kendi bölümümle ilgili çalışma imkânlarının fazlalığı ve disiplinli çalışma ortamı Almanya’nın en önemli özelliklerinden. Almanya’yı kendi bölümümdeki öğrenci arkadaşlarıma staj için tavsiye ediyorum.’

Erasmus öğrencileri deneyimlerini paylaştı 6

Herkes ya yapamazsam diye korkuyor

Biyomuhendislik 3.sinif öğrencisi Hilal Yüksel staj için gittiği İsveç’i anlattı. Hilal ilk olarak öğrencilerin dil korkusuna değinerek sözlerini şöyle sürdürdü “Herkes ya yapamazsam diye korkuyor başvurmaya cesaret edemiyor, oysaki kimse mükemmel İngilizce konuşmuyor.”

 Sonrasında staj bulma aşamasındaki deneyimlerini paylaştı ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Staj için ilk kabul aldığında hocasıyla Skype görüşmesi yapıp kabul için belirli aşamalardan geçtiğini belirtti.

Moleküler Biyoloji ve Genetik İngilizce bölüm öğrencisi Muhammet Mustafa Öztürk de Erasmus sunumda 2017 Temmuz-Ekim ayları arasında İngiltere, University College London’da(UCL) yaptığı Erasmus+ stajından bahsetti. UCL’da ALS hastalığı üzerine gerçekleştiren öğrencimiz deneyimlerini bahsetti.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)