Göçte en büyük zararı çocuklar görüyor


Göçte en büyük zararı çocuklar görüyor

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abulfez Süleymanov ve Koç Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Öğrt. Üyesi Prof. Dr. Ayşe Ferda Ocakcı Üsküdar Üniversitesi Bilim Ofisi kulübü tarafından düzenlenen “Göç ve İstismar” konulu söyleşinin konuğu oldu.

Merkez Yerleşkede gerçekleştirilen etkinlikte göç, çocuk, istismar ve aile gibi konulara değinilerek katılımcılara önemli bilgiler aktarıldı.

“Göç konusu üzerinde daha çok çalışılmalı”

Kendisi ve öğrencilerinin gerek ders kapsamında, gerek ders dışında göç ile ilgili pek çok çalışma yürüttüğünü belirten Prof. Dr. Abulfez Süleymanov, göç konusu üzerinde daha çok çalışılması gerektiğini söyledi.

Göçte en büyük zararı çocuklar görüyor 2

“Göç esnasında en çok hasar görenler çocuklardır”

Ülkemizin özellikle 2011 yılından sonra Orta Doğudan aldığı göçleri örnek gösteren Prof. Dr. Ayşe Ferda Ocakcı ise “Çocuklar göç esnasında ve sonrasında ciddi psikolojik sorunlar yaşıyor, fiziksel ve duygusal istismara uğruyorlar. Hiçbir çocuk isteyerek evinden, ailesinden, oyuncağından ayrılmaz.  Bu zorundalık onların psikolojisinde ciddi hasara yol açıyor” dedi.

“Dünyaya çocukların penceresinden bakıyorum”

Uzun yıllardır çocuk hemşiresi olarak görev yaptığını ifade eden Prof. Dr. Ayşe Ferda Ocakcı, dünyaya çocukların penceresinden baktığını ve aslında bu dünyanın onlar için git gide yaşanmaz bir yer haline geldiğine dikkat çekti.

“Çocukla ilgilenmemek de bir istismardır”

İstismarın sadece fiziki olmadığını söyleyen Ocakcı, çocuğuyla ilgilenmeyen, çocuğunu yok sayan, korkutan ve soyutlayan anne-babaların da çocuklarını istismar ettiğini vurguladı.

Göçte en büyük zararı çocuklar görüyor 3

“Kızını dövmeyen dizini döver” 

Toplumumuzda süregelen “kızını dövmeyen dizini döver” olgusu yüzünden kız çocuklarının daha fazla istismara maruz kaldığını belirten Ocakcı, her yıl binlerce kız çocuğunun Çocuk İzlenim Merkezi’ne başvurarak ihmal ve istismardan şikâyetçi olduğunu söyledi.

“Her yıl 91 bin kız çocuğu anne oluyor!”

Konuşmasının devamında cinsel istismar konusuna değinen Ocakcı, günümüzde cinsel istismarın etkilerinin fiziksel ve duygusal istismardan daha çok hissedildiğini ifade etti. Cinsel istismara maruz kalan çocukların %70’inin 10 yaş ve altı olduğunu ifade eden Ocakcı, her ay Adli Tıp Kurumu’na 650 çocuğun istismar olgusuyla geldiğini ve her yıl 91 bin kız çocuğunun anne olduğuna dikkat çekti.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşi, soru cevap kısmının ardından sona erdi.

Haber-Fotoğraf: Şüheda Damgacı
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)