Kariyer söyleşilerinde iletişim ve gazetecilik konuşuldu
Üsküdar Üniversitesi, Pendik Esenler Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin düzenlediği “Kariyer Söyleşileri” programına katıldı. Medya Pr Birim Yöneticisi Şaban Özdemir aday öğrencilerle iletişim ve gazetecilikle ilgili deneyimlerini paylaştı.
Üniversite adaylarıyla iletişim fakültesinde okumanın avantajları ve mesleğe ilişkin saha deneyimlerini paylaşan Özdemir, öğrencilerin merak ettiği soruları da cevapladı.
“İnsanlar var oldukları günden bu güne iletişimin içinde olmuşlardır”
İletişim ve medyanın çok iç içe olan kavramlar olduğunu belirten Özdemir: “İnsanlar var oldukları günden bu güne hep iletişimin içinde olmuşlardır. Gazetelerden sonra radyo çıktığında, radyodan sonra televizyon çıktığında, dijitalleşme ve internet ile hep bir öncekinin yok olacağı konuşulmuştur. Fakat böyle bir durum söz konusu olmamıştır, sadece birbirlerine dönüşmektedirler.” şeklinde konuştu.
“Hepimiz vatandaş gazetecisiyiz”
Lise öğrencilerine gazetecilik mesleğini anlatan ve meslekte doğru bilinen yanlışlarla ilgili paylaşımlarda bulunan Özdemir “Bugün bir gazeteci toplumu yakından ilgilendiren bir konuyu kamuoyuna ulaştırmak için, gidip yerinde araştırır, analiz eder, taraflara sorular sorar. Bilgiye ulaşmak ve size ulaştırmak için sizin adınıza sorgular. Bunu günümüzden sosyal medya üzerinden de yapabilmekteyiz, dolayısıyla bugün hepimiz birer vatandaş gazetecisiyiz aslında” ifadelerini kullandı.
“Kimsenin torpiliyle değil kendi çabanızla bir yerlere gelmelisiniz”
Bu meslekte torpille bir yerlere gelen insanların kalıcı başarıya ulaşamayacağına dikkat çeken Özdemir “Bir tek emekleriyle, tırnaklarıyla kazıya kazıya bir yerlere gelenler sektörde kalıcı olabiliyor ve tutunabiliyorlar. Bu yüzden, iletişimi istihdam kaygılarınızdan dolayı tercih etmiyorsanız kendinize ve mesleğe haksızlık yapmış olursunuz. İşsizlik varsa bu alanın değil Türkiye’nin sorunu.” dedi.
“Yaptığınız işin okulunu okumalısınız”
Kişinin bir mesleğe kendini yakın görmesi, onunla ilgileniyor olması çok önemlidir ve belirleyicidir diyen Özdemir, ilgi duyulan işin akademisinin okumanın o meslekle ilgili kişiye, entelektüel birikim sağlayacağını söyledi. Bu mesleği alaylı kişilerin de yapabileceği yönündeki soruları da cevaplayan Özdemir, akademiyle kişinin mesleki kuramları ve teorileri öğrenerek evrensel vizyon kazanabileceğini böylece de mesleğine hâkimiyet sağlayacağını vurguladı.
İletişimci olmak isteyen kişilerin sahip olunması gereken bazı özellikler olduğunu da söyleyen Özdemir “Bunlardan en önemlisi araştırma ruhu, meraktır. Yenikleri takip etmek, girişimci olmak ve kendini iyi ifade edebilmektir. Sahanın içinde olmak, mutfakta pişmek bir iletişimci için en önemli etkendir” dedi.
Üsküdar iletişim neden avantajlı?
İletişim eğitiminde akademik kadro kadar uygulama imkânlarının da önemine dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Medya Pr Birim Yöneticisi Şaban Özdemir, bir iletişim fakültesinin öğrencilerine Radyo-Tv stüdyosu, uygulama gazetesi ve ajans gibi uygulama sahalarını kesinlikle sunuyor olması gerektiğini vurgulayarak Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin bu anlamda da çok avantajlı olduklarını kaydetti.
Programın sonunda Özdemir öğrencilerin sorularını da cevapladı.
Haber/Fotoğraf: Beste Çağ
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)