Üsküdar'da Dijital Beyin Zirvesi!


Üsküdar'da Dijital Beyin Zirvesi!

Üsküdar Üniversitesi ve Üsküdar Belediyesi’nin Sosyal ve Bilimsel İşbirliği Protokolü kapsamında organize ettiği “Dijital Beyin Zirvesi” yapıldı.

Dijital Beyin Zirvesi, Üsküdar Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Üsküdar Üniversitesi ortaklığında; Sürekli Eğitim Merkezi (ÜSEM), Genç Beyinler Akademisi, MESKA Vakfı ve öğrenci kulüplerinin organizasyonunda Bağlarbaşı Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Zirvede, nörobilim, dijitalleşme büyük veri, yapay zekâ, yönetim ve girişimcilik konularında alanında uzman konuşmacılar tecrübelerini paylaştı.

Zirveye konuşmacı olarak katılanlar arasında Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Canan ve Üsküdar Üniversitesi Reklam Tasarımı ve İletişimi bölüm başkanı Doç. Dr. Dinçer Atlı konuşmacı olarak katıldı.

Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Mete Yapıcı’nın açılış konuşmasının ardından Doç. Dr. Dinçer Atlı, “Dijital ‘Dünya’da İnsanı Anlamak” adlı sunum yaptı. Atlı; beyin araştırmaları, yapay zeka, genetik ve fizik alanındaki bilimdeki son gelişmeler ışığında fütürist bir bakış açısıyla insanlığı nasıl bir geleceğin beklediğinden söz etti. Atlı, bilimdeki devrimsel ilerlemelerin hayatı ve insanı anlamamızda bir paradigma değişikliği yarattığını vurguladı.

“Basit elementlerden oluşuyoruz”

İnsanı diğer canlılardan farklı kılan bir nokta olduğunu söyleyen Atlı, metokognisyon denilen genlerle gelecekte bizi nelerin beklediğini düşündüğümüzü belirterek "Bizi oluşturan elementler çokta özel değil; hidrojen, oksijen, azot gibi elementlerden oluşuyoruz. Bu bakış açısı biraz kendimize gelmemizi sağlar" dedi.

Üsküdar'da Dijital Beyin Zirvesi! 2

Bizi nasıl bir gelecek bekliyor?

Bizi bekleyen gelecek konusunda çok faklı görüşlerin olduğunu söyleyen Atlı, gelecekte bizi bekleyenleri şu şekilde sıraladı; Otonom araçlar, giyilebilir bilgisayar, artırılmış gerçeklik ve analitik-veri bilimi, çok bulutlu Connectome bulut bağlantısı, blockchain, yarı robot yarı insan hybrid melez varlıklar. Atlı, saydığı maddelerin yeni yaşam formları arasındaki olası tehlikeler olduğunu belirtti. Atlı, “Gelecekte artık yepyeni bir dünya var. Artık yapay zekâ çok daha fazla hayatımızın içinde. Geleceği daha iyi bir gelecek hale getirebilmek için birlikte çalışmaya ihtiyacımız var” diyerek çalışmanın geleceğimiz konusundaki önemine dikkat çekti.

Üsküdar'da Dijital Beyin Zirvesi! 3

Prof. Dr. Sinan Canan: “Teknoloji yapıyoruz ama biz bunu kime yapıyoruz?”

“Bütün dünya olarak temel bir eksiklikten mustaribiz. Teknoloji yapıyoruz ama biz bunu kime yapıyoruz? Yaptığımız insanı ne kadar tanıyoruz? Yaptığımız şey hayatımızı mı kolaylaştırıyor, yoksa sorunlar yaratabilmek potansiyeli taşıyor mu?” sorularıyla ‘Dijital Gelecekte İnsan’ adlı sunumuna başlayan Prof. Dr. Sinan Canan ise herkesin cebinde bulunduğu telefonların, insanları yalnızlaştırdığını, bağımlı hale getirdiğini ifade etti. Canan, “Bize vakit kazandırması gereken şeyler vakit kaybettirmeye başladı.”  İfadelerini kullandı.

İnsan nedir?

Canan, insanın ne olduğu sorusunun problemli bir soru olduğunu,  kolay gözükmekle beraber cevap vermekte zorlandıklarını söyledi. Prof. Dr. Sinan Canan şunları söyledi: “Aslında biyolojik canlılardan bir canlıyız. Diğerlerinden bir farkımız yok. Canlılar âleminden bir canlı olmak fikri söylemesi kolay, anlaması ve içselleştirmesi zor bir şey. Çoğumuz genellikle kendimizi ECO sistem değil EGO sistem olarak konumlandırıyoruz.” Şehirdeki insanın zihninin 12 senedir ego sisteme yöneldiğini belirten Canan, kendi kafamıza göre kurduğumuz kuramlarla dünya nizamı çıkarmaya çalıştığımızı ve kendimizi de evreni de bilmediğimizi dile getirdi.

Üsküdar'da Dijital Beyin Zirvesi! 4

“İnsanlar ne olduğunun, elindeki güçlerin farkında değil”

“İnsanlar ne olduğunun, elindeki güçlerin farkında değil” diyen Canan, dünyada ki gelişmelere kayıtsız olduğumuzu,  hâlbuki insana çok uzun vadeli düşünebilecek bir beyin verildiğini ama global toplumun ‘şimdi’ zaman dilimiyle çok fazla ilgilendiğini söyledi.

“İnsanlık kendi kendini ergenlik sendromlarıyla yok edecek.”

İnsanlığın bu zamana kadar geldiği süreci ve çalkalanmalarını ergenlik dönemine benzeten Canan, biz bir tarafa doğru dönüşeceğiz, başka çaresi yok. Yoksa yok olacağız. İnsanlık kendi kendini ergenlik sendromlarıyla yok edecek” dedi ve sorunu sanatsal düşünmemeye bağladı.

İlk insanların bir şeyler üretmeden önce ilk yaptıklarının ve diğer canlılardan ayıran ilk şeyin ‘sanat’ olduğuna değinen Canan, “Sanat ve estetik düşüncesi öne alınmadığı takdirde yaptığımız her şey başımıza bela oluyor. Sanatın bizim için yaşamsal bir önemi var” dedi.

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen Dijital Beyin Zirvesi soru-cevap ardından, Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Mete Yaşar’ın plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Katılımcıların 6 saat boyunca ilgiyle dinlediği Zirve; Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ve ÜSEM Uzmanı Bengisu Altınten, Üsküdar Üniversitesi Genç Beyinler Akademisi Direktörü Dr. Nebiye Yaşar, İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dinçer Atlı ile Üsküdar Belediyesi Strateji Geliştirme biriminin desteğiyle hazırlandı.

Üsküdar'da Dijital Beyin Zirvesi! 5

Üsküdar'da Dijital Beyin Zirvesi! 6

Üsküdar'da Dijital Beyin Zirvesi! 7
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)