Rektör Tarhan 10. ECNS kongresine katıldı
Dünya çapında en iyi bilim adamları ve klinisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen ECNS, ISFSI, ISBEM, ISNIP ve ISBET Konferanslarının 10uncusu İsviçrenin Cenevre kentinde yapıldı. Sinir Bilim üzerine 5 oluşumun katılımıyla organize edilen önemli konferansa alanında otorite isimler de katıldı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan da katılımcılar arasındaydı.
Beyin görüntüleme alanında önemli bilimsel çalışmalar yürüten ve her yıl dünyanın farklı bölgelerinde düzenledikleri büyük kongrelerde önemli bilim adamlarını bir araya getiren ECNS, ISFSI, ISBEM, ISNIP ve ISBET Konferanslarının 10uncusu İsviçrenin Cenevre kentinde gerçekleştirildi.
Bir önceki konferansta NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi ve Üsküdar Üniversitesi 4 farklı kategoride bilimsel ödüllerin sponsorluğunu üstlenmiş, EEG ve Sinirbilim konusunda önemli çalışmaları bulunan, ABDde bu konunun öncüsü kabul edilen Prof. Dr. Nash Butrosa ödülünü Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan vermişti.
ECNS (Uluslararası EEG&Klinik Nörobilim Derneği), ISFSI (Uluslararası Fonksiyonel Kaynak Görüntüleme Derneği), ISBEM (Uluslararası Biyoelektromanyetizm Derneği), ISNIP (Uluslararası Psikiyatri Nörogörüntüleme Derneği) ve ISBET (Uluslararası Beyin Elektromanyetik Topografya Derneği)nin müşterek katılımıyla gerçekleştirilen konferanslarda klinik nörofizyolojideki en ileri araştırmalar ve yöntemler gündeme getirildi. Biyolojik fonksiyonel aktiviteye dayalı olarak, görüntüleme teknikleri ve cihazlarındaki en yeni uygulamaları da yine bu konferanslarda ele alındı.
Sinir bilim konusundaki son değişikliklerin, psikiyatride yeni tanı ve tedavi yöntemler ile beyin ölçümlerindeki gelişmelerin ele alındığı kongreye Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da katıldı.
Kongrenin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rektör Tarhan, 5 sinirbilim üzerinde çalışan derneklerin bilimsel anlamda bu kongrelerin kavşak buluşma noktası olduğuna dikkat çekti. Farklı disiplinlerde kişilerin bir araya gelmesiyle yeni fikirlerin ortaya çıktığını ifade eden Tarhan, kongrede ilginç çalışmaların olduğunu da söyledi.
Bunlardan bir tanesinin MR görüntülemesi ile kulağında çınlama olan kişinin manyetik dalgalarla çınlamayı tedavi etmesi olduğunu kaydetti. Beyine seslerin kodlamasıyla bunun mümkün olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tarhan;
Bir kimseye önce zil, konuşma ve kuş sesi dinlettiriliyor ve o sesi beynin kaydetmesi sağlanıyor. Sonra da manyetik olarak o dalgalar kişinin beynine veriyor. Sesi dalgalarla algılaması sağlanıyor. Bu çalışma bilgisayardan beyine, beyinden bilgisayara ara yüz yazılmasının gelişmiş bir adımı. O kişiye özel olabiliyor. Beynin şifrelerinin çözülmesine adım adım yaklaşılıyor. Dedi.
Cenevre Cern Laboratuvarında gerçekleştirilen atom parçacıklarının çarpışma deneylerini de yerinde gözlemleme fırsatı bulduğunu ifade eden Tarhan, çarpışma görüntülerinin simüle edildiği müze laboratuvarının ise ilgi çekici olduğunu kaydetti.