Prof. Dr. Nursel Telman: “İşe göre çalışan seçilmiyor”

Prof. Dr. Nursel Telman: “İşe göre çalışan seçilmiyor”

Üsküdar Üniversitesi, İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği 1 Konu 1 Konuk programının 14. oturumu yapıldı. Programın konuğu Prof. Dr. Nursel Telman ve Dr. Fatma Çam Kahraman oldu.

Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda “Endüstri ve Örgüt Psikolojisinin Psikoteknik Uygulamaların ‘Koruyucu Hekimliğe’ Olan Yararları” konulu sunum yapıldı.

Prof. Dr. Nursel Telman: “İşe göre çalışan seçilmiyor” 2

“İşe göre adam, adama göre iş”

İnsanların çoğunun amacının faaliyet için değil iş için çalışma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nursel Telman, insanların işlerini yaparken bunun eğitimini almış olmaları gerektiğini belirtti. Türkiye’de tedavici hekimliğin ağır bastığını, korumacı hekimliğin geri planda kaldığını söyleyen Telman, korumacı hekimliğin öne geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

“İş memnuniyetsizliği ortaya çıkacak.”

Bir işte çalışan insan o işe zihinsel ve bedensel olarak uygun değilse kişide iş memnuniyetsizliğinin bununla beraber de o kişide stres, sonrasında birçok hastalığın görülebileceğini belirten Prof. Dr. Nursel Telman. kişinin işe uygun olması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Nursel Telman: “İşe göre çalışan seçilmiyor” 3

“İşe göre çalışan seçilemiyor.”

Büyük işletmelerde eleman ihtiyacı olduğu zaman iş psikoloğunun psikoteknik denilen teknik araçlarla elemanı seçtiğini fakat merdiven altı dediğimiz küçük işletmelerde bu tekniğin hiç denilecek kadar az uygulandığını ifade eden Telman, çoğu işletmeler için psikotekniğin bir anlam ifade etmediğini, işe uygun adam seçilmediğini kaydetti.

Prof. Dr. Nursel Telman: “İşe göre çalışan seçilmiyor” 4

“Bedensel özelliklerini de ölçülebilir hale getiriyoruz.”

Adayın işe uygun olan soyut özelliklerinin tespitinin güç olduğunu söyleyen Dr. Fatma Çam Kahraman ise, “Kişinin uzmanlık alanını ortaya çıkaracak bir takım testler kullanıyoruz bunu da psikoteknik testler vasıtasıyla ölçülebilir hale getiriyoruz. Sadece insanın zihinsel değil bir takım bedensel özelliklerini de yine ölçülebilir hale getiriyoruz.” İfadelerini kullandı.

Plaket taktimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından etkinlik sona erdi.

Prof. Dr. Nursel Telman: “İşe göre çalışan seçilmiyor” 5

Prof. Dr. Nursel Telman: “İşe göre çalışan seçilmiyor” 6

Prof. Dr. Nursel Telman: “İşe göre çalışan seçilmiyor” 7
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)