Springer Nature çalıştayı Üsküdar’da yapıldı

Springer Nature çalıştayı Üsküdar’da yapıldı

Üsküdar Üniversitesinde Springer Nature çalıştayı gerçekleştirildi. Springer Nature Dergisi hakkında bilgi verilerek,  makale yazım teknikleri, dergi seçimi ve etkili iletişimin nasıl olması gerektiği hakkında sunum yapıldı. Çalıştayın konuğu; Springer Nature Lisanslama Müdürü Selin Şencanlı oldu.

Konuşmaya Springer Nature Dergisinin tarihini anlatarak başlayan Şencanlı, derginin 172 yıllık ve 55 ülkede ofisi olan firma olduğunu, Türkiye’de ki ofisinin 2012 yılında açıldığını, 200 den fazla Nobel ödüllüne layık görüldüğünü anlattı.  Şencanlı, “2015 yılı itibariyle Springer ve Natüre dergileri birleşti.  Derginin birçok dalı var; sosyal bilimler, fizik, astronomi, tıp,  sağlık, kimya vb. Springer’de 5 tane dergi var ve siz bu dergilere TÜBİTAK aracılığıyla erişebiliyorsunuz. Kitaplarda toplamda 20 konu alanımız var. Üsküdar Üniversitesi kütüphanesinde Springer dergilerinin 200’üne erişebiliyorsunuz. Bu dergiler 1997 yılına kadar inebiliyor” dedi.

Türkiye Dünya ortalamasının üzerinde!

Makale ziyaret verilerine değinen Şencanlı, Dünya’da ve Türkiye’de makale taraması süresinin ortalamalarının Dünya’da 2.07,  Türkiye’de ise bu sürenin 3.22 olduğunu belirterek, bir önceki yıla göre düşüş yaşansa da dünya ortalamasının üzerinde olduğumuzu söyledi.

Neden yayın yapıyoruz?

Editörlerin gözünden birkaç noktayı katılımcılarla paylaşan Şencanlı, neden yayın yaptıklarını, dünyayla fikir alışverişinde bulunmayla açıkladı. Öncesinde bilimsel araştırmalardan yola çıkarak farkındalık yaratacak konulardan başladıklarını, kaynak çalışmasını detaylıca yaptıklarını söyledi. Çalışmanın daha önce yapılıp yapılmadığına dikkat edilmesi gerektiğini, dolayısıyla araştırma fikrini genişletip, kaynakları bulma, bütünleme ve araştırma sonuçlarını yayımlama konusunda bilimsel verileri kullandıklarını belirtti. Şencanlı şunları söyledi: “Buradaki amacımız bulunan verilerin yayılması insanların yararlanması, karşılık bulması ve bilimsel araştırmaların arşivlenmesidir. Bu bir döngüdür. Yayın yapmaktaki asıl amacımız araştırmamızın sadece yayımlanması değil yüksek okurlara atıf sayılarıyla karşılık bulmasıdır. Bunun için çalışıyoruz.”

Springer Nature çalıştayı Üsküdar’da yapıldı 2

“Etkili iletişimciler her zaman iyi rehberlerdir”

Nasıl etkili bir iletişimci oluruz? Bu sorunun cevabını Einstein’ın ; “Eğer bir konuyu basitçe anlatamıyorsanız onu iyi anlamamışsınız demektir” sözünden örnek vererek açıklayan Şencanlı, “Kesinlikle dikkat çekmek için değil bir şeyi açıklamak için yazın ve mümkün oldukça basit açıklayın. Okuyucular sizin uzmanlık alanınızda olmayabilir. Bunu göz önünde bulundurarak yazmanızda fayda var. İyi iletişim kurmak lazım iyi bir rehber olmak lazım. Çünkü etkili iletişimciler her zaman iyi rehberlerdir” şeklinde ifade etti.

Dergi editörleri bizden ne istiyor?

Dergi editörlerinin, cümlelerde 15’ten fazla kelime kullanmayın dediğinin altını çizen Şencanlı  “Tabi ki bu her durum için geçerli değil. Sosyal bilimlerle alakalı bir makaleyi 15 cümlelik bir kelimeyle açıklamak, kısa tutmak mümkün olmuyor. Asıl önemli olan şey her cümlede tek bir fikir paylaşmaktır. Araştırma kalitesi yüksek ve orijinal araştırmalar yapmak lazım. Her zaman orijinal bir çalışma olmayabilir. Okuyucuyu meraklandıracak, heyecanlandıracak konular seçmek lazım. Ve tabi ki açık, düzgün bir İngilizce gerekli” dedi.

Çalıştay, soru-cevap bölümü ardından sona erdi.

Haber-Fotoğraf: Büşra Yazıcı
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)