Üsküdarlı öğrenciler, teknolojik cihazların üretimine imza attı

Üsküdarlı öğrenciler, teknolojik cihazların üretimine imza attı

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri, teknolojik cihazların üretimini gerçekleştirdi. Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı öğrencileri; Engelden Kaçan Araç, Sıcaklık ve Nem Ölçer, Ultrasonik Mesafe Ölçer, OLED ve 8x8 Matrix Ekran Kontrolü uygulamalarının yazılım ve donanım kısımlarını tasarladı.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı 2. Sınıf öğrencileri, “Mikrodenetleyiciler” dersi kapsamında teknolojik cihazların üretimini gerçekleştirdi.

Öğretim Görevlisi Muammer Zengin öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalarda; Arduino ile Engelden Kaçan Araç, Sıcaklık ve Nem Ölçer, Ultrasonik Mesafe Ölçer, OLED ve 8x8 Matrix Ekran Kontrolü uygulamalarının yazılım ve donanım kısımlarını tasarladı.

Öğretim Görevlisi Muammer Zengin, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

Engel algılayan robot, kendisine engel olan cisimleri atlatıyor

“‘Engelden kaçan robot’, diğer adıyla ‘engel algılayan robot’, otonom olarak çevre kontrolü yapabilen ve hareketini önleyebilecek cisimleri atlatabilen robot tipidir. Çevre kontrolünü sağlayabilmesi için ultrasonik sensör kullanılmıştır. Bu uygulamada Arduino Uno ile Ultrasonik Sensör kullanılarak karşılaştığı engelleri algılayıp yön değiştiren bir robot tasarımı yapılmıştır.

Sıcaklık ve nem bilgisi hassas şekilde ölçülüyor

‘Sıcaklık ve Nem Ölçer’ uygulamasında; Arduino Uno kullanılarak sıcaklık ve ne ölçüm işlemleri gerçekleştirilmiş elde edilen ölçüm sonuçları ise LCD ekranda yazdırılmıştır. Uygulamada sıcaklık ve nem bilgilerini algılayabilmek için bir sensör, elde edilen sensör bilgilerini ekranda gösterebilmek amacı ile de LCD ekran kullanılmıştır. Yapılan bu uygulama ile bulunulan ortamdaki sıcaklık ve nem bilgisi hassas bir şekilde ölçülebilmektedir.

Üsküdarlı öğrenciler, teknolojik cihazların üretimine imza attı 2

Mesafe ölçümü, milimetre ölçeklerinde gerçekleştiriliyor

‘Mesafe Ölçer’ uygulamasında, Arduino Uno ile mesafe ölçme işlemi için bir sistem tasarlanmıştır. Burada mesafe ölçme işlemi için ultrasonik mesafe sensörü kullanılmıştır. Elde edilen ölçüm sonucu ise LCD ekranda gösterilmiştir. Yapılan bu proje ile milimetre ölçeklerinde mesafe ölçümü gerçekleştirilebilmektedir.
 
OLED ekran birçok projeye adapte edilebiliyor 

Çeşitli uygulamalarda sensörlerden alınan ölçüm ya da bilgi sonuçlarının bir ekranda görüntülenmesi istenmektedir. Bu işlemler için birden çok ekran tercih edilebilmektedir. Örneğin; LCD, OLED, TFT vb… Burada ekran tercihinde önemli olan konu, sizin ekranda görüntülemek istediğiniz bilginin hacmi ve türüdür. Bu çalışmada oldukça sık kullanılan OLED ekranların nasıl kullanıldığı ve ekranına istenilen bilginin nasıl aktarıldığı üzerine çalışmıştır. Kontrol sistemi öğrenilen OLED ekran birçok projeye adapte edilebilir.

8x8 Dot Matrix Ekran Kontrolü

LED matrixler, içerisindeki LED’lerin bir düzen ile tek renk veya RGB LED kullanılarak 4×4, 8×8 LED matrix bulunmaktadır. Ayrıca birbirlerine bağlanarak çok daha büyük boyutları elde edilebilir. Yapısı ve dış görüşlerini bakımından ‘dot matrix’ şeklinde de adlandırılabilir. 8×8 ifadesi dikeyde 8 LED düşeyde 8 LED şeklinde toplam 64 adet LED’i ifade etmektedir. LED matrixler kayan yazı devrelerinde ya da LED’lerin entegreler veya mikrodenetleyiciler yardımı ile sürülerek çeşitli şekil ve ifadelerin oluşturulmasında kullanılmaktadır.”

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)