SHMYO öğrencileri TRIGA Mark II Eğitim ve Araştırma Reaktörünü ziyaret etti

SHMYO öğrencileri TRIGA Mark II Eğitim ve Araştırma Reaktörünü ziyaret etti

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Programı öğrencileri Radyasyon Güvenliği ve Uygulamaları I dersi kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Miraç Kamışlıoğlu ve Öğr. Gör. Elif Ebru Altunsoy rehberliğinde İTÜ Enerji Enstitüsü TRIGA Mark II Eğitim ve Araştırma Reaktörünü ziyaret etti.

TRIGA II Reaktörünün ilk kurulduğu günden bugüne yapılan çalışmalar ve Reaktör yapısı hakkında bilgi alarak, yetkililere soru sorma fırsatı buldu. Geziye başlamadan iki saatlik eğitime katılan öğrenciler İTÜ Enerji Enstitüsü TRIGA Mark II genel yapısı hakkında da bilgi aldı.

Uygulama yerinden doğrudan bilgi alma fırsatı 

Teknik geziye katılan öğrenciler, TRIGA Mark II Eğitim ve Araştırma reaktörünün ilk yapımından günümüze kadarki gelişimi ve reaktörde yapılan çalışmalar hakkında uygulama yerinden doğrudan bilgi alma fırsatı yakaladı.

PRIS verilerine göre, 31 ülkede 449 nükleer reaktör işletme halindedir. 2018 yılı itibariyle dünya genelinde elektrik üretiminin yaklaşık ’i 2477 TWh nükleer santrallerden sağlanmaktadır. 18 ülkede 55 nükleer reaktör inşası devam etmektedir. Türkiye’de ise 2 adet eğitim ve araştırma reaktörü bulunmaktadır.

Gerçekleştirilen bu teknik gezi sonrasında Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Programı öğrencileri, İTÜ Enerji Enstitüsü TRIGA Mark II Eğitim ve Araştırma Reaktörünü oluşturan temel bileşenlerin yapı malzemelerini, çalışma prensiplerini ve kumanda odası gezilerek operatör tarafından en güncel bilgileri edindi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)