“Ekonomi-Politik Bir Süreç Olarak Sûf Hareketi ve Modernite” konferansı yapıldı


“Ekonomi-Politik Bir Süreç Olarak Sûf Hareketi ve Modernite” konferansı yapıldı

Üsküdar Üniversitesinde, Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü tarafından Kerim Vakfı’nın katkılarıyla “Ekonomi-Politik Bir Süreç Olarak Sûf Hareketi ve Modernite" konulu konferans gerçekleşti. Konferansa İnönü Üniversitesi Niyazî-i Mısrî Araştırmaları ve Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Altunkaya konuk oldu.Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan konferans salonunda düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Elif Erhan yaptı. Erhan, Doç. Dr. Mustafa Altunkaya hakkında bilgi verdi.

“Ekonomi-Politik Bir Süreç Olarak Sûf Hareketi ve Modernite” konferansı yapıldı 2

“Sûf, aşk ile tutku ile bağlanılacak tek merciin Allah olduğu fikrinden besleniyor” dedi. 

Doç. Dr. Mustafa Altunkaya, sûf hareketi ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Altunkaya, sûf hareketinin insanlık tarihinde tevhit hareketi ile eş zamanlı başlamış önemli bir hareket olduğunu belirtti. Altunkaya, Sûf kelimesinin anlamını ve dayandığı temel fikir ile ilgili bilgi verdi. “Sûf kelime olarak ilgisiz davranmak, ilgi göstermemek, soğuk davranmak, seküler olana dünyaya ait olana ilgisiz davranmak anlamına geliyor. Sûf, aşk ile tutku ile bağlanılacak tek merciin Allah olduğu fikrinden besleniyor” dedi.

Halife dönemlerinde Medine hakkında bilgi verildi

İslam tarihi hakkında bilgi veren Altunkaya, Hz. Muhammet’in (s.a.v) vefatından sonra halife dönemlerinde Medine’de yaşanan değişimler ve gelişimler hakkında açıklamada bulundu. Altunkaya, Hz. Ali’nin belirleyici noktada bulunmasından dolayı tasavvuf hareketinin, sûf hareketinin Hz. Ali’den başlatıldığını söyledi. Altunkaya, “Hz Ali öne çıkmayı sevmezdi ve daima arka plandan yönetirdi. Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman’ın hilafeti süresince İslam politikalarında yön veren yegâne isimdi. Kendi döneminde de çok büyük işler yapmıştı” dedi.

“Medine’nin küreselleşmesi ile sûf hareketi evrilmeye başladı”

Mekke’nin jeopolitik açıdan önemine değinen Altunkaya, Mekke’nin ekonomisinden ve ticari kaynaklarından bahsetti. Altunkaya, Kur’an da ekonomi politik kavramlara çok sık rastlanabileceğini ifade ederek Kur’an da geçen ekonomi politik kavramlarla ilgili örneklere yer verdi. Altunkaya, zaman içinde Medine’nin küreselleştiği ve sûf hareketinin de küreselleşip evrildiğini ifade etti. Altunkaya, Cemel Vakası ve Sıffın Savaşı ile ilgili bilgi verdi “Merkantilizm ticari bir kavramken ideolojik bir kavrama haline geldi” dedi.

“Bugün insanlığı barışa, mutluluğa ulaştıracak tek iksir, sûf hareketinin yeniden gündemimize almaktır”

Altunkaya, sûf hareketine günümüzde çokça ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Altunkaya, “Bugün savaşları önleyecek olan uluslararası sözleşmeler, ülkeler arası paklar, bölgesel işbirlikleri ya da masa başında üretilen hususlar değildir. Bugün insanlığı küresel bir barışa, küresel bir mutluluğa ulaştıracak onları kendi özleri ile buluşturacak olan tek iksir, sûf hareketinin yeniden bir ahlak olarak bir yaşam tarzı olarak gündemimize almaktır” dedi.

Konferansın sonunda Doç. Dr. Mustafa Altunkaya’ya Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut tarafından plaket taktim edildi.

“Ekonomi-Politik Bir Süreç Olarak Sûf Hareketi ve Modernite” konferansı yapıldı 3

Toplu fotoğraf çekimi ardından konferans sona erdi.

“Ekonomi-Politik Bir Süreç Olarak Sûf Hareketi ve Modernite” konferansı yapıldı 4
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)