Prof. Dr. Sinan Canan: “Yapay zeka haberlerinin yarısı asılsız”

Prof. Dr. Sinan Canan: “Yapay zeka haberlerinin yarısı asılsız”

“Dijital Gelecekte İnsan Kalmak” kitabının yazarları Prof. Dr. Sinan Canan ve Mustafa Acungil, Üsküdarlı öğrencilerle söyleşide bir araya geldi. Yapay zekâ ile ilgili haberlerin yarısının asılsız olduğunu belirten ifade eden Prof. Dr. Sinan Canan, yapay zekânın tamamen deneysel aşamada olduğunu ve bu haberlerin asıl amacının PR amaçlı olduğunu söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Bilim Ofisi ile Eğitim ve Araştırma Kulübünün Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda düzenledikleri etkinlikte Prof. Dr. Sinan Canan ve Mustafa Acungil öğrencilerle yazmış oldukları kitabın içeriğini anlattı ve öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

Kitaplarında günümüzde dijitalleşmenin mevcut konumunu ele aldıklarını belirten Canan ve Acungil, toplum ve toplumun geleceği açısından dijitalleşmeye dikkat çekti.

“Endüstri ve sanayi toplumu artık geride kaldı”

Toplumun artık 5.0 dijitalleşmeyle beraber başka bir topluma dönüştüğünü söyleyen Acungil, bir sonraki toplum yapısının bir önceki toplumu yaşatmadığını, imparatorlukların bağımsız devlet bırakmayarak tamamını işgal etmelerini de bu konuya örnek gösterdi. Acungil, yeni yeni gelişen toplum 5.0'da insanların aidiyet duygularının bambaşka olacağının da altını çizdi.

“Şirketlerin ömürleri hızla azalıyor”

Dijitalleşmeyle birlikte şirketlerin de ömürlerinin hızla azaldığını söyleyen Acungil,  Dünya çapında ilk 500'e giren şirketlerin ortalama ömürlerinde azalma olduğunu ve sadece 3D Printerların şu anda çok güçlü gözüken fabrikaların yarıdan fazlasını tarihe gömeceğini belirtti.

“Artık alışveriş merkezlerine bile ihtiyaç kalmıyor”

Dijitalleşme sonucunda hayatın her alanının soyuta, dijitale döküleceğini ifade eden Acungil, “Amerika'da 1200 alışveriş merkezinin 400 tanesi kapatılmış durumda. Çünkü artık ihtiyaç gidermek, alışveriş yapmak için bir binaya gerek yok her şey dijital dünyada ve yakın gelecekte tüm dünyada bu hale gelecek” dedi.

Prof. Dr. Sinan Canan: “Yapay zeka haberlerinin yarısı asılsız” 2

Prof. Dr. Sinan Canan: “Yapay zekâ haberlerinin yarısı asılsız” 

Toplumsal zihin kontrolünün abartılı haberlerle yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Sinan Canan ise,  yapay zekâ alanında bunu çok yaşadığımıza dikkat çekti. “Yapay zekâ ile ilgili öyle haberlerle karşılaşıyoruz ki gençler, ben bu işi yapamam havasına bürünüyor” dedi.  Yapay zekâ ile ilgili haberlerin yarısının asılsız olduğunu belirten Canan, yapay zekânın tamamen deneysel aşamada olduğunu ve bu haberlerin asıl amacının PR amaçlı olduğunu söyledi.

“Biz gerçekten insanın ne yapacağını bilmiyoruz”

Bu güne kadar sadece insanın yapabileceği şeyler olarak adlandırılan işlerin %90'nını bugün yapay zekânın çok rahatlıkla yapabildiğini ifade eden Canan, insanlarının asıl sorununun insanın ne yapacağını bilmemek olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Sinan Canan: “Yapay zekâyı gözünüzde büyütmeyin”

İnsanların yapay zekâ denince hayal dünyalarını çok geniş tuttuklarını söyleyen Acungil, yapay zekâ olayını gözümüzde büyütmememiz gerektiğini, basite indirgediğimizde evlerimizdeki tuvaletlerde bulunan sifon mekanizmasının bile bir yapay zekâ örneği olduğunu söyledi.  

“Sifon ne yaparsa yapay zekâ da onu yapar”

İnsanların “Yapay zekâ ileride bizi öldürür mü?” sorusunun gereksiz bir soru olduğunu söyleyen Canan, yapay zekânın kolay alt edilebilecek bir sistem olduğunu ve sifon ne yaparsa yapay zekânın da en fazla onu yapabileceğini söyledi.

“Teknoloji tabanlı üretme faaliyetleri patlamaya mahkûm”

Teknolojinin beş yıl sonra ortaya ne çıkaracağını bilmediğimizi söyleyen Canan, şu an bizim için en faydalı olan faaliyetin Youtube, Google gibi açık kaynaklı ve ücretsiz olan mecraları kullanarak kendimizi geliştirmek olduğunu söyledi ve teknoloji tabanlı üretme faaliyetlerinin hepsinin patlamaya mahkûm olduğunun altını çizdi.

“Derdi olmayana hiçbir çözüm yardımcı olmaz, hedefi olmayana hiçbir yol yaramaz”

Canan, öğrencileri kendilerine dert edinmeleri gerektiği konusunda tavsiyede bulunarak, “kendinize dert edinin. Bu şekilde çözüm aramış ve sonucunda başarı elde etmiş olursunuz. Derdi olmayana hiçbir çözüm yardımcı olmaz, hedefi olmayana hiçbir yol yaramaz” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sinan Canan: “Yapay zeka haberlerinin yarısı asılsız” 3

Programın sonunda katılımcılar öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Toplu fotoğrafın çekilmesinin ardından, Prof. Dr. Sinan Canan ve Mustafa Acungil, okurlarına kitaplarını imzaladı.

Prof. Dr. Sinan Canan: “Yapay zeka haberlerinin yarısı asılsız” 4 
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)