Nehir Meniroslu: “Otizmin bir ilacı yok çaresi eğitim”

Nehir Meniroslu: “Otizmin bir ilacı yok çaresi eğitim”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Spor ve Kültür Spor Direktörlüğü ile Mucizeye İlk Dokunuş kulübü tarafından düzenlenen “Otizm de Farkındalık” konferansının konuğu Tohum Otizm Vakfı Eğitim Koordinatörü Nehir Meniroslu oldu. Meniroslu; otizmin giderilmesinin eğitimle mümkün olduğunu katılımcılara belirtti.

Çarşı Yerleşkede gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Güler Cimete'nin yaptığı Otizm’ de Farkındalık konferansında; otizm spektrum bozukluğu, aile ve çocuğum tutumu, ebelik bakımı, klinik uygulamalarda yaşanan zorluklar, test ve videolar eşliğinde anlatıldı.

Nehir Meniroslu: “Otizmin bir ilacı yok çaresi eğitim” 2Vakfın çalışmaları anlatıldı

Tohum Otizm Vakfındaki yapılan farkındalık çalışmalarına değinen Meniroslu; “Destek eğitimlerimizle faaliyette sorun çalışmalarıyla ilgili otizm çocuklu ailelerin eşit, sağlık ve eğitim haklarından yararlanması için çeşitli projeler düzenliyoruz, farkındalık çalışmaları yapıyoruz ve salon çalışmaları yönetiyoruz. Farkındalık çalışmalarında da sizlerle buluşup otizm ne olduğunu anlatarak katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Merinoslu internet uygulaması “kahoot.it” ile ilgili hazırladığı testi katılımcılara uygularken, çıkan sonuca göre şu değerlendirmelerde bulundu: “Otizmli çocukların normal insanlardan farklı olduğunu fakat otizmli çocukları dış görünüşleriyle ayırt edemediğimizi, otizmli insanların adını seslendiğimizde bize bakmadığını, göz teması kuran otizmlilerin var olduğunu fakat genel olarak baktığımızda göz temasının olmadığının bilgilisini katılımcılarla paylaştı.

“Sosyal etkileşimleri zayıf”

Otizmli çocukları 16-18 aylıktan itibaren gözlemleyebiliyoruz fakat tam olarak üç yaşından itibaren kendini gösteriyor diyen Merinoslu, tüm belirtilerini üç yaşına kadar görebildiklerini kaydetti.

İşaret becerisini ekstra eğitim yaparak öğretebildiklerini belirten Meniroslu “Bu onlarda otomatik olarak kazanılan bir beceri değil. Sosyal etkileşimleri maalesef zayıf” şeklinde konuştu. Daha sonra teste en başarılı olan 5 kişiyi sahneye davet ederek, Termo grander adındaki otizmli bir bayan yazar tarafından, otizmin iç dünyasında neler olduğuyla ilgili yazılan kitabı öğrencilere hediye etti.

“Erken tanı ve sürekli eğitim çok önemli”

Erken tanı ve sürekli eğitimin öneme değinen Meniroslu; “Otizm konusunda erken tanı ve sürekli eğitim çok önemli. Otizm bir hastalık değildir, hastalığın bir ilacı vardır ama maalesef otizmin bir ilacı yok çaresi eğitim. Bize çocuk geliyor, biz ona eğitim veriyoruz sonra ailesi ile tatile çıkıyor, döndüğünde eğitime baştan başlamamız gerekiyor. Bu yüzden ailenin sürekli eğitime devam etmesi gerekiyor” dedi.


“Güler yüzünüzü eksik etmeyin”

Ailenin çocuğunun otizm olduğunu öğrendikten sonraki bunalımından bahseden Meniroslu, aileye empati kurarak yaklaşılması gerektiğini, olabildiğince yumuşak dille yaklaşılması gerektiğinin tavsiyesini verdi.
Programın sonunda katılımlarından dolayı Meniroslu’ya plaket takdim edildi. Toplu fotoğraf çekimi ardından etkinlik sona erdi.

Nehir Meniroslu: “Otizmin bir ilacı yok çaresi eğitim” 3
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)