Yeni nesil robotlar artık hissediyor

Yeni nesil robotlar artık hissediyor

Üsküdar Üniversitesinde “Biomedikal Mühendisliğinde Tıbbi Cerrahi, DA Vinci Robot, Görünmez Tehlikeler ve Gelecek” adlı program gerçekleştirildi. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. R. Murat Demirer tıp alanında geliştirilen robotlar hakkında önemli bilgiler verdi.

Robotlar cerrahların yerini mi alacak?

Nermin Tarhan Konferans salonunda gerçekleşen etkinlikte Demirer, tıp alanı için geliştirilen robotların cerrahların yerini alamayacağını belirtti. Demirer şunları söyledi: “Bu robotlar cerrahların yerini mi alacak? Hayır, biz şuan ki aşamada cerrahlara yardımcı olacak robotlar geliştiriyoruz. Peki, burada ne yapıyoruz, arada fark var mı? Ne yazık ki, bunun hep iyi tarafları anlatılıyor ama bunların zayıf tarafları da var” dedi.
Cerrahi robotların iyi ve kötü yönlerini bir doktorla karşılaştıran Demirer “İnsanlarda karar verme özelliği mükemmel. Robot cerrahide karar verme henüz yok. El göz koordinasyonları sınırlı, yorum yapamıyor. Dokunma hissi verilmeye çalışıyor ama doktor seviyesine ulaşılamıyor. Cerrahın el ve göz koordinasyonu mükemmel, el yetenekleri çok iyi. Doktor bilgi kaynaklarını gözüyle, kulağıyla, dokuyla birleştirebiliyor. Fakat robotlar bunu yapamıyor, robotlarda bu tarz problemler var ama avantajları da var; mesela geometrik göz açısından milimetrik rezolüsyon yapabiliyor ve hiç yorulmuyor, kararlı bir yapısı var aynı zamanda tomografi altında da uzun süre çalışabiliyor bir doktorun eli kadar mükemmel değil, onu hissetmesi gerekli” şeklinde konuştu.

Yeni nesil robotlar artık hissediyor 2

Yeni nesil robotlar artık hissediyor 

Yeni nesil robotların artık hissettiğini, çok amaçlı optimizasyon yapısı olduğunu vurgulayan Demirer “medikal robotlar 3’e ayrılıyor. Aktif, yarı aktif ve pasif olarak 3 çeşit sınıflandırma var. Aktif robotlar şu anda dünyada yok 21.yüzyılın sonlarında olması ihtimal. Pasif robotlar doktorların kontrolleriyle çalışırken yarı aktif robotlar karar vererek doktorları yönlendiriyor. Yarı aktif robotlar pasif aktif robotlardan daha fazla tercih ediliyor” dedi.

Şu anda ne durumdayız

Robotların, obje tanıma yeteneği 2, el yeteneği 6, sosyal tanıma 8 yaşında olduğunu belirten Demirer, “bir robotu tanımlamak için 6 koordinat gerekiyor. Üç boyutlu, uzayda x, y, z olarak gösteriliyor. Cerrahi robot yapabilen ülkeler gelişmiş ülkelerdir. Cerrahi robot yaptığınız zaman askeri robotta yapabilir, belirli bir bilimsel güce de erişmiş olursunuz” dedi.

Program soru ve cevap bölümünün ardından sona erdi.

Haber: Melek Ozat
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)