“Kan bir ilaçtır ve sadece insan vücudundan elde edilir”

“Kan bir ilaçtır ve sadece insan vücudundan elde edilir”

Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşke Emir-nebi 1 konferans salonunda sosyal sorumluluk projesi dersi kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği Ön lisans program 1. Sınıf öğrencileri tarafından ‘Bir Kan, Üç Can Kızılay’a’ yardım semineri düzenlendi.

Açılış konuşmasını İş Sağlığı ve Güvenliği Ön lisans program Başkanı Öğretim Görevlisi Gamze Kağan'ın yaptığı seminerin konuğu Kızılay Kan Bağışçısı Yöneticisi Hüseyin Uysal oldu.

“Kan bir ilaçtır ve sadece insan vücudundan elde edilir” 2

İş Sağlığı ve Güvenliği Ön Lisans Program Başkanı Öğrt. Görevlisi Kağan “Üsküdar Üniversitesi olarak pozitif psikoloji sosyal sorumluluk projesi adı altında iki dersi zorunlu ders olarak veriyoruz. Sosyal sorumluluk projesi dersi de öğrencilerimizin sadece kendileri için değil toplum için yararlı bir şeyler yapabilmeleri, bu sorumluluğu hissedebilmeleri, kendileri bir takım projelerde etkin aktif olabilmeleri için yaptığımız bir derstir. Çeşitli projeler yapılıyor ve bunlardan bir tanesi de öğrencilerimizin yaptığı projelerdir. Kızılay bildiğimiz gibi 150 yıldır özellikle kan bağışında çok aktiftir. Ülkemizde çok güzel hizmetler yapan bir kuruluştur” şeklinde konuştu.

“Kan bir ilaçtır ve sadece insan vücudundan elde edilir” 3

“Kan bir ilaçtır ve sadece insan vücudundan elde edilir”

Kan bağışı etkinliklerini 3 yıldır Üsküdar üniversitesinde kendisinin yönettiğini belirten Kızılay Kan Bağışçısı Yöneticisi Hüseyin Uysal pazartesi gününden cuma gününe kadar yerleşkelerde kan bağışı işlemi gerçekleştirileceği söyledi.

Kan bağışının toplumsal önemi hakkında bilgi veren Uysal “Kan bir ilaç ve sadece insan vücudundan elde ediliyor. Gelişen teknolojiye rağmen yapay olarak elde edilemiyor fakat çalışmalar devam ediyor. Dolayısıyla sağlıklı insanların kan bağışı yaparak hastanedeki insanlara yardım etmesi gerekiyor” dedi.

“Kan bağışının sağlığınız açısından önemi vardır”

Kan bağışının sağlık açısından önemini vurgulayan Uysal; Oksijen kapasitesi azalmış pasif kanları aldıklarını ve vücudumuz otomatik olarak yeni genç oksijen taşıma kapasitesi yüksek hücre ürettiğini açıkladı. Kadınların 4 ayda bir, erkeklerin ise 3 ayda bir kan bağışı yapabileceğini belirtti. Uysal, “Türkiye’de 2005 yılından itibaren kan toplama yetkisi Kızılay’a verildi. Her yıl artan kan bağışında amacımız Türkiye de insanların sağ-soldan kan aramasını önlemek, kan ihtiyaçlarını bizden gidermelerini sağlayabilmektir. Bu yılki hedeflerinin 3 milyon ünite kan bağışı” dedi.

“Kan bağışı formunu doğru bilgilerle doldurulması gerekiyor”

Kan bağışı formunu doğru bilgilerle doldurulması gerektiğini belirten Uysal; O kana ihtiyaç duyan kişilerin hasta kişiler olduğunu, sorulan sorulara doğru yanıtlar verilmesi gerektiğini söyledi.

Kan bağışı yapabilmek için yaş, kilo ve son verilen kan süresinin bir kriter olduğunu, özellikle kış aylarında kan bağışına daha çok önem verilmesi gerektiğini seminere katılan öğrencilere söyledi.

“Kan bir ilaçtır ve sadece insan vücudundan elde edilir” 4

Kızılay Kan Bağışçısı yöneticisi Hüseyin Uysal, herkesi hafta içi kan bağışına davet etti. Seminere katılanlar tarafından soru-cevap kısmı gerçekleştirildi. Katılımlarından dolayı Kızılay Kan Bağışçısı Yöneticisi Hüseyin Uysal’a teşekkür belgesi verilmesi ardından seminer sona erdi.

“Kan bir ilaçtır ve sadece insan vücudundan elde edilir” 5

Kan bağışları pazartesi Güney Yerleşke de, salı Çarşamba Çarsı Yerleşke de, perşembe cuma da Merkez Yerleşke de olacak.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)