Prof. Dr. F. Beylü Dikeçligil ‘Kız Kulesi Buluşmaları’ nın ikinci konuğu oldu


Prof. Dr. F. Beylü Dikeçligil ‘Kız Kulesi Buluşmaları’ nın ikinci konuğu oldu

Üsküdar Üniversitesinin düzenlediği Kız Kulesi buluşmalarının ikincisi “Küreselleşme ve Kültür” konusu adı altında Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke İcadiye toplantı salonunda gerçekleşti.

Programa konuşmacı olarak İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyoloji Bölüm başkanı Prof. Dr. F. Beylü Dikeçligil katıldı. Programın moderatörlüğünü Prof. Dr. Nazif Gürdoğan gerçekleştirdi.

Prof. Dr. F. Beylü Dikeçligil ‘Kız Kulesi Buluşmaları’ nın ikinci konuğu oldu 2

“Hiçbir kültür diğerinden mutlak olarak üstün değildir

Küreselleşme çok önemli bir süreç, modernleşmede olduğu gibi çok önemli şimdi dünya küreselleşme var diyerek dönüyor diyen Prof. Dr. Beylü Dikeçligil, “Bu süreci çok iyi bilmek durumundayız. Bence bütün sosyal bilimler küreselleşme ve modernleşme ile ilgili lisansa ders koymalı. Bütün dönüşümler değişimler bu sürecin üzerinden bunun etkisiyle oluyor. Bunu bilmeden bir değişikliği bir değişimi anlamamız mümkün değil. Toplumda ama her alan da sadece sosyal ve kültür alanında değil teknolojide, bilimde, siyasette, sanatta aklınıza gelen insan ve toplumu her türlü kuşatan bütün bu boyutlardaki değişmeler bununla ilgili. Her kültürün görece üstünlükleri vardır. Hiçbir kültür diğerinden mutlak olarak üstün değildir deniliyor. Bu son derece doğru bir şey. Kültürü yaratanlar da oluşturanlar da insanlardır” dedi.

Küreselleşme tarih olarak Berlin Duvarının yıkılışı olarak kabul edildiğini belirten Dikeçligil, “Bu simgesel olarak kabul görür. Kapitalizmin genel ilkesi temel ilkesi büyümek. Piyasalar doygun hale gelince bütün dünyaya açılacak senin kültürün başka benim kültürüm başka.

Dolayısıyla her kültüre göre ürün üretemeyecek ben modernim sen ilkelsin ben geliştim benim gibi yaşarsan benim gibi olursun diyor modernlik bütün dünyaya. Bunun arkasında aslında ekonomi var. Herkes bana benzediğinde ben kendim için ürettiğim malları tüm dünyaya satıyorum” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. F. Beylü Dikeçligil ‘Kız Kulesi Buluşmaları’ nın ikinci konuğu oldu 3

Ekonominin yerini hafife alırsak ekonomi her şeydir diyenler ekonomi için her şeyi yaparlar

Programın moderatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Nazif Gürdoğan da “Ekonominin yerini hafife alırsak ekonomi her şeydir diyenler ekonomi için her şeyi yaparlar kültürleri ortadan kaldırırlar” dedi.

Bizim kültürümüzün bu konuda çok hassas olduğunun altını çizen Gürdoğan “Osmanlı Balkanlara gittiği zaman herkese belirli bir özgürlük alanı tanımış. Bütün Balkan kültürü, dili,  sanatı, edebiyatı ayakta kalmış. Avrupalılar Amerika ya gitmişler bütün Astek Medeniyetini, İnka Medeniyetini yerle bir etmişler. Dolayısıyla yenidünya artık buna çok imkân vermiyor. Herkesi birlikte yaşamaya zorluyor. Senin dinin sana benim dinim bana deme noktasına getirdiği gibi” şeklide konuştu.”

Prof. Dr. F. Beylü Dikeçligil ‘Kız Kulesi Buluşmaları’ nın ikinci konuğu oldu 4

Toplantı soru ve cevap bölümünün ardından toplu fotoğraf çekilmesi ile sona erdi.

Prof. Dr. F. Beylü Dikeçligil ‘Kız Kulesi Buluşmaları’ nın ikinci konuğu oldu 5
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)