Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: “İnsanlar taşıdıkları kalemler ile özdeşleşiyor”

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: “İnsanlar taşıdıkları kalemler ile özdeşleşiyor”

Dünyaca ünlü prestij kalem üreticileri, koleksiyonerleri ve sanatçıları Çırağan Sarayı’nda düzenlenen Penfest’te bir araya geldi. Etkinlikte “i” söyleşisini Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan gerçekleştirdi.

“İnsan çocukluk zamanında yazının kıymetini bilmiyor”

Akademik hayata başlama vuruşunu kalem ile yaptığını belirten Arıboğan, yazının bir konuşma biçimi, bir söyleme biçimi olduğunu ve insanın çocukluk zamanında söyleme biçimi olarak yazının kıymetini anlamadığını yazmak yerine konuşmayı tercih ettiğini ifade etti. Arıboğan, bilgisayarı sonradan öğrenen jenerasyon için yazının ve kalemin önemini belirtirken, kalemin diplomasi ile ilişkisine değindi.


Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: “İnsanlar taşıdıkları kalemler ile özdeşleşiyor” 2

“İnsanlar taşıdıkları kalemler ile özdeşleşiyor”

Arıboğan, kalemden bahsederken konunun yazmanın, çizmenin ötesinde olduğunu kalemin daha sembolik anlamlar taşıdığını belirtti. Kalemi taşıyan insanların taşıdıkları kalemin komitesine dâhil olduklarını, kalemin kimliğini taşımaya başladıklarını, belli bir sosyal grubun üyesi haline geldiklerini ve insanların zaman içerisinde taşıdıkları kalemler ile özdeşleştiğini ifade etti.

Diplomaside yazının ve kalemin önemine değinildi

Yazının geçmişten günümüze kullanımına değinen Arıboğan, uluslararası ilişkiler ve diplomaside yazının kalıcılığının önemine ve verilen sözlere sadık kalınması açısından kalemin önemine vurgu yaptı. Amerikan başkanlarının önemli yasaları çok fazla kalem ile imzaladığını ve sonrasında kalemleri emek vermiş insanlara hediye ettiklerini belirterek Lozan Antlaşmasını imzalayan kalemin Mustafa Kemal Atatürk tarafından İsmet İnönü’ye verildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: “İnsanlar taşıdıkları kalemler ile özdeşleşiyor” 3

“Kalem üzerinden suikast girişimi dahi yapılabilir”

Arıboğan, diplomatların dolma kalem kullandığını bu nedenle aldıkları kararları önce düşünüp sonra yazmaları gerektiğine ifade ederek böylece alınan yanlış karar sonucu metnin üstünü karalamanın hata yapmak anlamına geldiğine ve kalemin diplomasideki önemini vurguladı.

Arıboğan, aynı zamanda kalem üzerinden suikast girişimi dahi olabileceğini belirterek tarihte kalem üzerinde yapılan suikast girişimlerine değindi.

Arıboğan, söyleşi sonunda etkinlik alanını gezdi ve katılımcılar ile fotoğraf çektirdi.

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: “İnsanlar taşıdıkları kalemler ile özdeşleşiyor” 4 
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)