Üsküdar Üniversitesi 2018 Kartepe Zirvesinde

Üsküdar Üniversitesi 2018 Kartepe Zirvesinde

İlki 2017 yılında “15 Temmuz ve Dünya Darbe Düzeni” temasıyla düzenlenen Kartepe Zirvesi’nin ikincisi 26 – 28 Ekim tarihleri arasından “Göç, Mültecilik ve İnsanlık” temasıyla Kartepe’de gerçekleşti.
2 çalıştay, 2 açılış oturumu, 46 panel, 11 vaka kritik, 12 akademik panelde; Suriye, Filistin, Irak, Karabağ göçleri başta olmak üzere, göçün bütün boyutlarıyla ele alındığı  Kartepe Zirvesinde dünyanın pek çok ülkesinden akademisyenler, entelektüeller, STK temsilcileri, bölgesel ve uluslararası teşkilatların temsilcileri düşünce ve önerilerini paylaşma fırsatı buldu.

Zirve’nin açılış konuşmalarını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yunanistan Eski Başbakanı George Papandreu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Irene Vojackova Sollorano, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu gerçekleştirdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun açılış konuşması yaptığı zirvede İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “21. yüzyıl hayal kırıklıklarıyla başladı. 2018-2019 yıllarında silaha ayrılan para 7 milyar dolar. Savaşlar vesayet savaşları üstünden oluyor. Bu yapılan mağdurluğa birilerinin dur demesi gerekiyor. Göç bizim için yeni bir şey değil. Hepsini vicdanımızla yönettik. Göçü dün bize öğretilenleri öğretirken geleceği de yönetiyoruz. Geleceğimizi de yönetiyoruz” açıklamasını yaptı.

Kartepe Zirvesi’nin tecrübelerine göre kalıcı olacağını ifade eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Mültecilik ve göç, tek başına bir ülkenin ya da bir kurumun çözebileceği bir sorun değil. Yakın dönemde 2. Dünya Savaşından daha büyük bir göç oldu. 70 milyon insan değişik sebeplerle yurdunu değiştirmek zorunda kaldı. Kaçak yollarla ülkemize gelen mültecileri suçlu ilan etmek yanlıştır. Göç bir gerçektir. Kontrollü göçü gerçekleştirmeliyiz” dedi.

Üsküdar Üniversitesi 2018 Kartepe Zirvesinde 2

Suriyeli mülteci çocukların topluma uyumu önündeki engeller!

Üç gün süren ve 31 ülkeden 184 bilim adamının katılımıyla gerçekleşen Kartepe Zirvesinde Üsküdar Üniversitesi de akademik katkıda  bulundu. Zirveye davetli konuşmacı olarak katılan Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Böülm başkanı Prof. Dr. Abulfez Süleymanov  “Göçmen Çocuklara Yönelik Politikalar” temalı panelde  Suriyeli mülteci  çocukların karşılaştıkları  toplumsal  uyum  sorunları ve bunlara yönelik çözüm önerilerinden bahsetti. Zorunlu göçmenlerin yaşadığı kimlik krizi, sosyal güvensizliğin ve savaşın yarattığı ahlaki çöküntünün çocukların kişilik gelişimini,  tavır ve değerler sistemini etkilediğini söyleyen Süleymanov mülteci çocukların topluma uyum sorunlarını uyumunun önündeki engeller, uyumun öncelikli bileşenleri ve arabulucu bileşenler olacak şekilde üç kategoride ele alarak değerlendirdi.
Konuşmanın son bölümünde Üsküdar Üniversitesinin mülteci çocukların toplumsal uyum sürecine  yönelik yaptığı akademik yayın, konferans ve projelerden örnekler sundu.

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü araştırma görevlisi Gizem Kurban “Ekonomi Ve İş Gücüne Katılım “ başlıklı panelde İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel”le birlikte gerçekleştirdikleri “Suriyeli Küçük Esnafların Yerel ve Ekonomik Entegrasyona Katkıları, İstanbul / Sultanbeyli İlçesi Örneği”  başlıklı alan araştırmasının sonuçlarını paylaştı.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)