Uzaya gideceklere psikiyatrik destek verilmeli mi?

Uzaya gideceklere psikiyatrik destek verilmeli mi?

4.Ulusal Hava Ve Uzay Tıbbı Kongresi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hava ve Uzay Hekimliği Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Kongrede Üsküdar Üniversitesinden Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar ve Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç sunum yaptı.

Üsküdar Üniversitesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar  “Kadın Pilotların Psikolojisi ve Performansı” konulu sunumunda, kadın pilotların mesleki hayatlarında yaşadıkları zorluklardan, toplumun kadın pilotlara bakış açısından ve kadın pilotların bu bağlamda psikolojilerinden bahsetti.

Uzaya gideceklere psikiyatrik destek verilmeli mi? 2

“Uçak, pilotun cinsiyetini ayırt etmez”

Toplumun %51’inin kadın pilotlara daha az güvendiğini, %32’sinin ise erkek pilotları daha yetenekli gördüğünü söyleyen Sayar, uçakların pilotun cinsiyetini ayırt etmediğini fakat insanların önyargılarıyla hareket edip kadına güvenmediklerini söyledi. Aynı zamanda erkek antropometrisine göre tasarlanan kokpitlerin de kadın pilotlara mesleki hayatlarında zorluklar yaşattığının da altını çizdi.

Toplumdaki önyargıların kırılabilmesi sonucunda kadın pilotların olduklarından daha iyi yerlere geleceklerinin anlaşılacağını söyleyen Sayar, Türkiye’den Belkıs Şevket Hanım ve Sabiha Gökçen’i örnek gösterdi.

Üsküdar Üniversitesi Psikiyatri Uzmanı ve Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç ise “Uzayda Psikolojik Sorunlar ve Psikiyatrik Destek” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Uzaya uzun süreli (6 ay ve üzeri bir süre) giden kişilerde görülen psikolojik rahatsızlıklardan bahseden Çetingüç, bu durumun hayli zor olduğunu ve kişilerde gerek orda kaldıkları sürede gerek döndükten sonra geçici veya kalıcı bazı hasarlar bıraktığını da dile getirdi.

Uzaya gideceklere psikiyatrik destek verilmeli mi? 3

“NASA psikiyatrik bozuklukları çok önemsemiyor”

Uzaya gitmesi planlanan kişilere psikiyatrik destek verilmesi gerektiğini söyleyen Çetingüç, bu tedavinin uzaya gitmeden başlaması gerektiğini ve döndükten sonra da bazı durumlara göre devam edilebileceğini söyledi. Fakat NASA’nın bu psikiyatrik bozuklukları çok önemsemediğini başka konulara ağırlık verdiğinin de altını çizdi.

Haber-Fotoğraf: Şüheda Damgacı

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)