“İnternet Gazeteciliğinde İmkanlar ve Sorunlar” konuşuldu

“İnternet Gazeteciliğinde İmkanlar ve Sorunlar” konuşuldu

Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü tarafından Prof. Dr. Süleyman İrvan moderatörlüğünde "İnternet Gazeteciliği: İmkanlar ve Sorunlar" paneli, Üsküdar Üniversitesi Güney Yerleşkesi Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Etkinliğe konuşmacı olarak, Uluslararası İnternet Gazeteciliği ve İnternet Gazetecileri Derneği (UİGAD) Genel Başkanı İzzet Aydın, UİGAD Genel Başkan Vekili ve Kent Meydanı Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Yasemin Yıldırım, İhlas Haber Ajansı'ndan Cenk İşver ve Yenisöz Gazetesi Haber Müdürü Fırat İpek katıldı.

“İnternet Gazeteciliğinde İmkanlar ve Sorunlar” konuşuldu 2

“Sosyal medyada kamuoyu oluşturup, iktidar sahiplerine ulaşabilirsiniz”

İnternet gazeteciliğine giriş aşamasından bahseden Fırat İpek, “İnternet gazeteciliği de olsa dergi de olsa bir firmanın yazı işleri müdürlüğünü de yapsanız gazeteci kimliğinizi bozmamanız gerekir. Çünkü yeni medyanın, sosyal medya üzerinden bütün kitleleri tek bir platformda buluşturma hedefi vardır. Bugün geldiğimiz noktada bu hedef kısmen yerini buldu ama çoğu dönemde yerini bulmadı” dedi.

Sosyal medyanın gücüne örnek olarak Arap Baharı ve 15 Temmuz’u veren İpek, bu dönemlerde sosyal medya üzerinden bir kamuoyu oluşturulduğunu, halkın bu sayede bu olaylardan haberdar olup sokağa çıktığını söyledi. Vatandaşların sosyal medya üzerinden gerek siyasi gerek ekonomik veya toplumsal problemler hakkında etkileşim oluşturabileceklerini ve bu etkileşim sayesinde iktidar sahiplerine de ulaşabileceklerini ekledi.  

“İlk haberi ben yapacağım diye kitleleri ve toplumları yalan haberlerle kandıramazsınız”

Sosyal medya içerisinde oluşan gayri etik durumları ve sarfedilen argo uslübu da eleştiren, bu durumları düzeltebilecek yegane kişilerin Yeni Medya ve Gazetecilik öğrencileri olduğunu ve bölümün kurulma amaçlarının birçok nedene dayanabileceğini söyleyen İpek, öncelikle kendimizden ve etrafımızdan başlayıp daha sonra tüm topluma sirayet edecek şekilde kullanılan bu argo kelimelerin önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Konuşmasını son olarak, “İlk haberi ben yapacağım diye kitleleri ve toplumları yalan haberlerle kandıramazsınız” diyerek bitirdi.

“İnternet Gazeteciliğinde İmkanlar ve Sorunlar” konuşuldu 3

“İlk olarak heberciliğin neresinde olmak istediğinize karar verin”

İhlas Haber Ajansı’ndan Cenk İşler, bu mesleğin zorluklarından bahsetti. İlk aşamada haberciliğin neresinde olmak istediğimizin kararını vermemiz gerektiğini söyleyen İşler, habercilikte inanılmaz bir bilgi kirliliğinin olduğunu ve bu konuda dikkatli olmamız gerektiğini vurguladı.

“İstismara uğrayan çocuğun değil, zanlının fotoğrafı çekilmeli”

Kanlı ve parçalanmış uzuv görüntülerinin paylaşılmasının habercilik açısından etik olmadığının altını çizen İşler, kontrolsüz haberin bu noktada ortaya çıktığını belirtti. Özellikle çocuk haberlerinde çok dikkatli davrandığını, istismara uğrayan çocuğun değil, zanlının fotoğrafının çekilmesi gerektiğini belirtti ve “Bu meslek diğer mesleklere göre çok farklı, içerisine girince bırakamıyorsunuz ve ben mesleğimi çok seviyorum” diyerek öğrencilere bu noktada fikir verdi.

“İnternet Gazeteciliğinde İmkanlar ve Sorunlar” konuşuldu 4

“Gazete dağıtımında öğrencileri tercih ediyoruz”

Kent Meydanı Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Yasemin Yıldırım, yerel medyanın ne olduğundan, öneminden, nasıl çıkarıldığından ve nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsetti. Bir bayan olarak ulusal medyada çalışmanın zorluğunu yaşadığını söyleyen Yıldırım, işini çok severek yaptığını da ekledi.

Gazete dağıtımı için öğrencileri tercih ettiklerini ve onlara adım adım gazeteciliği sevdirdiklerini söyleyen Yıldırım, ayrıca gazete çıkarılırken en önemli unsur olan matbaayı da  önceden tanımamız gerektiğini vurguladı ve iyi bir gazetecinin özgür, eleştirel, hayal gücü kuvvetli, meraklı, insaflı ve dürüst olması gerektiğine değindi.

“İnternet Gazeteciliğinde İmkanlar ve Sorunlar” konuşuldu 5

“Yerel gazetecilerin ve internet gazetecilerinin de bir konumu olmalı” 

Uluslararası İnternet Gazeteciliği ve İnternet Gazetecileri Derneği (UİGAD) Genel Başkanı İzzet Aydın, kurulan bu derneğin amaçlarından bahsetti. Derneğin kadrosunda avukat, sosyolog ve psikolog arkadaşların da olmasını hedeflediklerini söyleyen Aydın, yerel gazetecilerin ve internet gazetecilerinin de bir konuma sahip olmaları gerektiğine ve bununla ilgili bir basın kartı çalışmalarının olduğuna değindi.

Katılımcılara derneğe üye olabileceklerini ve bu alanda gerek iş gerekse deneyim konusunda yardımcı olabileceklerini söyledi.

Programın sonunda plaket taktimi yapıldı ve toplu fotoğraf çekildi.

“İnternet Gazeteciliğinde İmkanlar ve Sorunlar” konuşuldu 6

Haber: Rubaşa Ergin

Fotoğraf: Esra Gül Batal
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)