Haber atölyesi ilk dersle başladı

Haber atölyesi ilk dersle başladı

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen haber atölyesi “haber ve haber değerleri” konulu ilk dersle başladı.

Eğiticiliğini Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın yaptığı, bölüm araştırma görevlileri Atila Erdemir ile Selin Maden’in koordine ettiği haber atölyesinin ilk dersinde haber kavramı ve haber değerleri üzerinde duruldu.

Haberin değeri ne?

Prof. Dr. Süleyman İrvan, haberin toplumu ilgilendiren güncel olaylara ve gelişmelere ilişkin, özgün bir tarzı olan yazı türü olarak tanımlandığını ve bir yazıya haber denilebilmesi için güncel olması, toplumu ilgilendirmesi ve olgusal bir dille yazılmış olması gerektiğini söyledi. Haber değerleri hakkında da bilgi veren İrvan, “Çevremizde meydana gelen her olay haber haline gelmez. Bir konu ya da olayın haber haline gelebilmesi için bazı niteliklere sahip olması gerekir. Biz bu niteliklere haber değeri adını veriyoruz” diyerek önemli haber değerlerini şöyle sıraladı: güncellik, etki, olumsuzluk, çatışma, yakınlık, olağandışılık, önemli kişi, yenilik, başarı, ilginçlik ve mucize.

Prof. Dr. İrvan, haber atölyesine katılan öğrencilere, “Haber Üsküdar gazetesinde yayımlanabilecek nitelikte haberler üretmenizi bekliyoruz. Haber atölyesine haber fikirleriyle gelin, birlikte tartışalım” dedi ve bir sonraki hafta haber yazma teknikleri hakkında bilgi vereceğini söyledi.

Haber atölyesi ilk dersle başladı 2

Gazetecilik merak, araştırma ve kararlılık ister

Prof. Dr. Süleyman İrvan, amaçlarının gazeteci olmayı hedefleyen öğrencileri teşvik etmek olduğunu söyledi. “Gazetecilik merak, araştırma ve kararlılık ister. Etrafında olup biteni görmeyen bir kişi istese de iyi gazetecilik yapamaz. Haber kokusu alabilmesi gerekir, ancak merak tek başına yeterli değildir. İyi bir gazeteci aynı zamanda iyi bir araştırmacıdır. Yılmadan, kolayca vazgeçmeden araştırması, haberini tam ve doğru olarak aktarabilmesi için ısrarcı olması gerekir” diyen İrvan, haber atölyesinin başarısını öğreniclerin kararlılığının belirleyeceğini belirtti. 

Röportaj ve haber fotoğrafçılığı dersleri de verilecek!

Haber atölyesinde röportaj ve haber fotoğrafçılığı konularında da dersler verilecek. Dört hafta sürecek eğitimi yapacakları haber ve röportajlarıyla başarılı biçimde tamamlayan öğrencilere sertifika almaya hak kazanacak.    
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)