1 Konu 1 Konuğun 8’incisi yapıldı

1 Konu 1 Konuğun 8’incisi yapıldı

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSGÜMER) MESKA Vakfı ve İSGDER tarafından düzenlenen 1 Konu 1 Konuk Programının 8. oturumu, Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Programa konuk olarak Necmi Türer katıldı.

“Geçmişte amaç iş güvenliği değil, üretimdi”

Öncelikle eğitim sürecinden bahseden CMSE (Certified Machinery Safety Expert) Uluslararası Makine Emniyeti Uzmanı Necmi Türer, iş sağlığı ve güvenliğinin çok önemli ve üzerine düşülmesi gereken bir bölüm olduğunun altını çizdi. Geçmişten bugüne üretilen makine türlerini karşılaştıran Türer, o dönemde amacın iş güvenliği olmadığını aksine üretmek olduğunu söyledi.

1 Konu 1 Konuğun 8’incisi yapıldı 2

“Teknoloji geliştikçe iş güvenliğine dikkat edilmeli”

Teknolojinin gelişmesiyle iş sağlığı ve güvenliğini bağdaştıran Türer, “ Teknoloji geliştikçe iş güvenliğine dikkat etmeliyiz, iş kazalarının artması ve ihmal edilmesi ölümlere sebep olabilir. Minimum şartlar sağlandıktan sonra öncelik iş güvenliğidir, daha sonra üretimi artırmak umurumuzda olmalı” diyerek iş sağlığı ve güvenliğinin önemini vurguladı.

İş güvenliği emniyeti

İş güvenliğinde emniyetle ilgili alınması gereken tedbirlerin hiyerarşik sıralamasından da bahseden Türer, tedbirlerin şu şekilde sıralanması gerektiğini söyledi; Fiziksel kapaklar, koruma otomasyon ekipmanları, personel koruma ekipmanları, yasaklamalar, talimatlar, eğitimler, kayıtlar, denetimler ve yaptırımlar. Makinelerin tüm yaşam döngülerinin belirlenmesinden de bahseden Türer, taşıma, kurulum, ayar, kullanım, temizlik, hata ve sökülmelerin bu noktaya dahil olduğunu belirtti.

İş kazaları sonucunda açılabilecek davalar

İş kazalarının sonucunda bazen yaralanmaların, nadiren de olsa ölümlerin olduğunu söyleyen Türer, bu kazalar sonucunda kamu davalarının açılabileceğini ve bu konuda; SGK Rücu Davaları, Tazminat Davaları ve Ceza Davaları gibi 3 tür dava olduğunu belirtti.
Programın sonunda katılımcılarla birlikte toplu fotoğraf çekildi ve ÜSGÜMER Müdürü, Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, Necmi Türer’e plaket takdim etti.

1 Konu 1 Konuğun 8’incisi yapıldı 3

1 Konu 1 Konuğun 8’incisi yapıldı 4

Haber-Fotoğraf: Rubaşa Ergin
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)