Uluslararası donanımlarda iş sağlığı ve güvenliği eğitimi

Uluslararası donanımlarda iş sağlığı ve güvenliği eğitimi

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği alanında ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimleri ile uygulamalı eğitimin öncüsü konumunda. Açık ve kapalı laboratuvarları ile dikkat çeken bölüm, sağlıklı ve güvenli ortamlarda sürdürülebilir bir hayat hedefliyor.

T.C Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çalışma hayatında “Güvenli ve Sağlıklı” çalışanlar ve iş yerleri için sürdürdüğü yaklaşımın bir parçası olan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti, Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü ve Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (USEM)’nin yoğun çalışmaları ile destekleniyor.

Uluslararası donanımlarda iş sağlığı ve güvenliği eğitimi 2

“Ahlak ve gayret önemli”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Bugün üniversitemizde okuyan her öğrencinin yarının ülkemize katkı sağlayacak birer çalışan olacağını vurgulayan Uçan, “Öğrencilerin vatana millete hayırlı işler yapması zemini bu yıllarda atılıyor. Sağlıklı ve güvenli ortamlarda sürdürülebilir bir hayat için önce ahlak, ardından gayret gerekli” dedi.

Güçlü eğitim kadrosu

Öğretim kadrosunun, Türkiye’de bu işi kamusal alanda ve özel sektörde en iyi bilen ve uygulayan akademisyenlerden oluştuğunu belirten Uçan, “Her bir hocamız kendini iş güvenliği konusunda yetiştirmekte, 2. master veya 2. doktoralarını bu alanda yapmaktadır. Diğer bölümlerimizde olduğu gibi İş Sağlığı ve Güvenliği alanında da uygulamalı eğitim olmaz ise olmaz gereklerden biridir. İş Sağlığı ve Güvenliği bölümümüze özel Yüksekte Çalışma Platformu, İş Sağlığı ve Güvenliği Laboratuvarı bulunmaktadır.

Ayrıca bilgisayar laboratuvarımızda dünyanın en kapsamlı proses tehlike analizi tasarımı ve operasyonlarına ait uluslararası yazılımlar (PHAST, MAROS, TARO, SAFETI ve SISTEMA vb.); uzmanların kullanacağı ve akademik çalışmaların gerektirdiği programlar (AUTOCAD, SPSS) ile MEDİTEK İSG ve MEDİTEK PKD gibi ulusal programlarımız bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Uluslararası donanımlara sahip tek iş sağlığı ve güvenliği bölümü

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, ulusal ve uluslararası yazılımların hem lisans hem de yüksek lisans düzeyinde öğrencilerin çalışmalarında kullanıldığını belirterek, ülkemizde bu donanıma sahip tek iş sağlığı ve güvenliği bölümünün Üsküdar Üniversitesinde olduğunun altını çizdi. Uçan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar mezun verdiğimiz tüm sınıflarımızdan her yıl en az bir veya iki lisans öğrencimizin yurt dışında bir dönem okuyup çok olumlu referanslar ile dönmeleri, akademik kadromuzun ders vermek üzere Avrupa Birliği’ne davet edilmeleri, eğitim kalitemizin göstergelerinden sadece bir kaçı. Bölüm, akademik çalışmalarını Gebze Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi ortak şekilde ve artık gelenekselleşen bilimsel kongrelerle sürdürürken; akademik kadromuz bakanlığın her yıl düzenlediği uluslararası kongrede hakem olarak yer almaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü tarafından sürdürülen sahaya yönelik ‘1. Seviyede Yangın Eğitici Eğitimi’, ‘Yüksekte Çalışma Eğitici Eğitimi’, ‘Patlamadan Korunma Dokümanı Hazırlama Eğitimi’ sertifika programları ve ‘Laboratuvar ve Saha’ uygulamaları ile birlikte sürdürülmektedir. Öğrencilerimizin mezuniyet öncesi donanımlarını en üst noktaya taşıdık. Önümüzdeki akademik takvim ile 3. dönem mezunlarını verecek olan bölümümüzden mezun İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanlarımız, uluslararası firmalarda çalışmaya başlamış olup halen kamu ve özel sektörün en çok talep ettiği uzmanlar konumundadır.”

Uluslararası donanımlarda iş sağlığı ve güvenliği eğitimi 3
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)