Mehmet Emin Ceylan’dan “Sezgisel Akılcılık Temelinde Fenomenolojik Bir Yorum”

Mehmet Emin Ceylan’dan “Sezgisel Akılcılık Temelinde Fenomenolojik Bir Yorum”Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi, NP Etiler Tıp Merkezi Psikiyatri Uzm. Mehmet Emin Ceylan’ın en son kitabı “Dinamik Ahlak” Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlanarak raflardaki yerini aldı.

“Dinamik Ahlak” kitabında; iyilik, iyi niyet, toplumsal ahlak dinamikleri, hakikat sevgisi gibi konulara değinen Ceylan, kitabının ön sözünde tutumsal erdemin yaratılabilmesi için düşünsel erdemin yaratılması gerektiğini, bunun yolunun da köklü, ufuk açıcı ve ortaklığı merkeze alıcı bir eğitim sisteminden geçeceğini belirtiyor. Ceylan, kitabın bu yolda bir ilk adım olarak iş görebilirse, yazarı için görevini yerine getirmiş sayılacağını belirtiyor.

“Dinamik Ahlak” kitabının kapak tasarımını Gökçe Alper yaparken, dizgi ise Esin Tapan Yetiş’e ait.

Mehmet Emin Ceylan kimdir?

1956 Çanakkale doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Yenice Çanakkale’de tamamladı, 1982’de Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Sonrasında psikiyatri ihtisasını ve farmakoloji doktorasını tamamladı.

Seksenli yıllarda bir grup arkadaşıyla beraber “In Vivo” isimli edebiyat/felsefe dergisini çıkardı. Bu sırada görüntü felsefesi ve fotoğraf tarihiyle ilgili olarak, “Fotoğraf, Estetik ve Görüntü Üzerine Denemeler (1988)” ismiyle ilk kitabını yayımladı.

Cumhuriyet Bilim Teknoloji Dergisi’nde çeyrek asra yakın bir süre nöropsikofelsefe içerikli köşe yazıları yazdı. Bu yazıları Aylak Bilgi (2002, 2005), Aylak Yazılar (2006), Aylak Düşünceler (2007) ve Aylak Fikirler (2010) isimleriyle kitaplaştırıldı.

Son olarak benlikle ilgili düşüncelerini özetleyen Ortak Benlik-Nörofelsefi Temellendirme (2012) ve Nesne Benliği Psikofelsefi Bütünleştirme (2012) isimli kitapları yayımlandı. Sezgiye dayalı akılcı bir felsefenin izini süren Ceylan, “Dışlaşmak”, “Ortak Benlik”, “İçgüdü İkamesi”, “Nesne Benliği” gibi benlik felsefesinde bazı kavramsal yenilikler üzerinde çalışıyor. Ceylan halen Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesidir.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)