Prof. Dr. Sinan Canan: “İnsan zihni kapalı bir kutu gibidir”

Prof. Dr. Sinan Canan: “İnsan zihni kapalı bir kutu gibidir”

“Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü, Başbakanlık YTB tarafından desteklenen, Kerim Vakfı ve Frankfurt Interkulturelles Forum zur Förderung des Austausches und der Integration e. V. Derneği tarafından yürütülmekte olan “Köklere Yolculuk Projesi”’ne ev sahipliği yaptı.

Programa konuşmacı olarak Pusula Eğitim ve Danışmanlık kurucu ortaklarından Dr. Sema Süvarioğlu, Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan ve Medipol Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Nazende Yılmaz katıldı.

Almanya’da yaşayan Türk kökenli 30 öğrencinin katılım sağladığı programın amacı, Almanya’da yaşayan Türk gençlerinin milli, mânevî ve kültürel değerleri ile tarihi köklerini yerinde, kendi coğrafyasında tanımalarını sağlamak ve anavatanları ile aidiyet ilişkileri kurmalarına katkıda bulunmak.

Prof. Dr. Sinan Canan: “İnsan zihni kapalı bir kutu gibidir” 2

“Bireysel beklentileri arkada bırakıp, insanlara ön yargısız ve samimi yaklaşmalıyız”

Psikolog Dr. Sema Süvarioğlu, katılımcıları kaynaştırmak için grup etkinlikleri ve bu yönde konuşmalar yaptı. Öğrencilere çeşitli sorular soran Süvarioğlu’nun “Türkiye’de olmak size ne hissettiriyor ve Türkiye’yi nasıl buldunuz?” sorusuna bir konuk şu şekilde cevap verdi; “Türkiye bana huzur veriyor. Almanya öyle değil, oradaki insanlar gergin ve stresli oluyorlar. Türkiye bana verilen bir ödül gibi.”
Grup çalışmasında yapılması gerekenlerden de bahseden Süvarioğlu, zamanı iyi ayarlama, karşılıklı saygı, bilinçli olma, gruplaşmaya mahal vermeme ve birçok Türk arkadaş edinme noktasında insanların duyarlı olması gerektiğinin altını çizdi. İnsanlara nasıl yaklaşılması gerektiği hakkında da öğrencilere tüyolar veren Süvarioğlu, bireysel beklentileri arka planda bırakıp, insanlara ön yargısız ve samimi bir şekilde yaklaşılması gerektiğini, ancak içimize sinmeyen, bizimle aynı fikriyata sahip olmadığını düşündüğümüz kişilerle konuşup onları tanıma fırsatı verirsek, o şekilde ön yargının önüne geçebileceğimizi söyledi.

Prof. Dr. Sinan Canan: “İnsan zihni kapalı bir kutu gibidir” 3

“Kapımız size her zaman açık”

Üsküdar Üniversitesi Erasmus Ofisinde çalışan Betül Nur Konuk katılımcılara Üsküdar Üniversitesi’nin Erasmus imkânlarından ve Almanya’da anlaşmalı olduğu üniversitelerden bahsetti. Katılımcılara Üsküdar Üniversitesi’nin kapısının daima açık olduğunu ve Erasmus imkânlarının bir hayli geniş olduğunu söyleyen Konuk katılımcılara bu noktada iyi niyetlerde bulundu.

Prof. Dr. Sinan Canan: “İnsan zihni kapalı bir kutu gibidir” 4

“Düşüncelerinizi değiştirdiğiniz an, dışardaki dünya da değişiyor” 

Nöropazarlamadan bahseden Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, Nöropazalamanın insan bedeninin reaksiyonlarını belirli durumlarda kaydedip analiz eden ve bunun sonucunda bir takım raporlar çıkartan bir yüksek lisans programı olduğunu söyledi.
İnsan beyninin farklı loblarından da bahseden Canan, “insan zihni kapalı bir kutu gibidir ve teknoloji çok şükür ki insan beyninin hepsine henüz hâkim değildir. Çünkü siz de biliyorsunuz ki, insan bir şeyi anlarsa o şeyi bozar” dedi.
Son olarak Canan, “düşüncelerinizi değiştirdiğiniz an, dışardaki dünya da değişiyor” sözünü ekleyerek konuşmasını bitirdi.
 
Prof. Dr. Sinan Canan: “İnsan zihni kapalı bir kutu gibidir” 5

“Peygamber Efendimiz (sav) döneminde eğitim, ibadet ve konutlar bir aradaydı”

Türkiye’nin kültürel tarihinden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Nazende Yılmaz da İslam şehirlerini, Osmanlı’da konut ve cami mimarisini, Osmanlı’da Gayrimüslimleri ve Levantenleri ele aldı. İslam şehirlerinin Medine modeli yani iç içe ve sosyal bir şekilde inşa edildiğini söyleyen Yılmaz, Peygamber Efendimiz (sav) döneminde eğitim, ibadet ve konutların bir arada bulunduğunu, bu düzen sayesinde Mekke ve Medine’de çok sosyal bir hayatın yürütüldüğünden bahsetti.
Osmanlı’nın inşa ettiği camilerde birçok pencere yapılmasının sebebini caminin içiyle dışının bir olmasını hedefleyerek yapıldığına bağlayan Yılmaz, kubbelerin estetiğini de aydınlık bir hava için ve cami cemaatini bir arada tutmaya yönelik yapıldığını söyledi.

Programın sonunda toplu fotoğraf çekildi.

Prof. Dr. Sinan Canan: “İnsan zihni kapalı bir kutu gibidir” 6
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)