1 Konu 1 Konuk’a Serkan Aykas katıldı

1 Konu 1 Konuk’a Serkan Aykas katıldı

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği 1 Konu 1 Konuk programının 5. Oturumu Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleşti.

Programa konuşmacı olarak, uzak yol kaptanı ve İSG müdürü Serkan Aykas katıldı. Aykas, ‘yurtdışındaki projelerde İSG profesyonellerinin görevleri ve çalışma prensipleri’ konulu bir sunum yaptı.

İSG profesyoneli kime denir?

İSG profesyonelinin iş sağlığı ve güvenliği alanında görevli olan kişi olduğunu söyleyen Aykas, işyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları ve diğer sağlık personellerinin de bu alana girdiğini belirtti.

İSG profesyonelinin görevleri

İSG profesyonelinin görevlerinden de bahseden Aykas, bu görevleri; ilgili işin sahada planlanması anlamına gelen rehberlik, sahada yapılacak her türlü ilerleme hakkında yapılması gereken risk değerlendirmesi, çalışma ortamının gözetiminin yapılması, çalışanların bilinçli eğitimi ve ilgili birimlerle işbirliği olarak sıraladı.

1 Konu 1 Konuk’a Serkan Aykas katıldı 2

İSG’nin eğitim müfredatı

İSG’nin eğitim müfredatı ve tekniğinden bahseden Aykas, birçok eğitim tekniğinin olduğunu ve bunların çoğunun, fiili bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi. Yüksekte çalışma eğitimi, yangından korunma ve mücadele eğitimi, KKD kullanımı eğitimi ve kaynak tehlikeleri eğitimini fotoğraflı bir şekilde katılımcılara sundu.

İSG’nin saha tatbikatları

Sahada uygulanan birçok tatbikattan da bahseden Aykas, adam kurtarma tatbikatları, sızıntı ile mücadele tatbikatları ve yangınla mücadele tatbikatlarının yanında işbaşı toplantıları ve ödüllendirmelerden de bahsetti.

Yurtdışında çalışmanın avantajları ve dezavantajları

İSG alanında uzmanlaşmak için yurtdışında çalışma ve sertifika alma faktörlerinin öneminden bahseden Aykas, yurtdışının birçok avantajı yanında dezavantajlarının da olduğunu söyledi.
Maaşların dolgun olması, yabancı dil geliştirme olanağı, çalışma şartlarının daha iyi olması, iş güvenliği yönetimsel desteği, özgüven ve sektörel farkındalığı avantaj olarak değerlendirdi.
Kültürlere adaptasyon süreci, iklim farkı ve etkileri, aile özlemi, sosyal yaşam ve hobilerden ayrı kalmayı, dil farkı ve zorluğunu ise birer dezavantaj olarak belirtti.

Yurtdışında çalışmak için ne gerekiyor?

Yurtdışında çalışmak için birçok şeye ihtiyaç olduğunu söyleyen Aykas, İngilizce konuşma ve yazışma hâkimiyetinin güçlü olması gerektiğini, İngilizce özgeçmişe sahip olunması gerektiğini, mesleki sertifikalara (NEBOSH, OSHA) ve diplomaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

1 Konu 1 Konuk’a Serkan Aykas katıldı 3

Programın sonundan Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, katılımlarından dolayı Serkan Aykas’a plaket takdim etti.

Toplu fotoğrafın çekilmesinin ardından program sona erdi.

1 Konu 1 Konuk’a Serkan Aykas katıldı 4
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)