Üsküdar’dan Cambridge’e uzanan başarı

Üsküdar’dan Cambridge’e uzanan başarı

Üsküdar Üniversitesi İngilizce Psikoloji Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Melisa Aksu Cambridge Üniversitesinde Türkiye’yi temsil edecek. Cambridge Üniversitesinin düzenlediği gelişimsel bozuklukları üzerine çalışma programına katılacak olan başarılı öğrenci ÜHA muhabiri Rubaşa Ergin’e konuştu.

“Türkiye’den bir kişi katılıyor”

Öncelikle kısaca kendini tanıtır mısın bize?

Üsküdar Üniversitesi’nde İngilizce Psikoloji Bölümü ikinci sınıf öğrencisiyim.

Yakın zamanda gideceğin programdan biraz bahseder misin?

Cambridge Üniversitesi Psikiyatri Bölümüne gideceğim ve gelişimsel bozuklukları üzerine çalışma yürüten bir araştırma grubuyla çalışacağım. Bu programa her ülkeden bir kişi olmak üzere 20 kişi seçilebiliyor, Türkiye’den gidecek tek kişi benim. Bu programa, üç sene önce Üsküdar Üniversitesi Genetik Mühendisliği Bölümü ikinci sınıf öğrencisi olan, şuan da aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak görev yapan Sueda Tunçak katılmıştı. O bana bu konuda çok yardımcı oldu, pes etmemem konusunda beni sürekli teşvik etti. Ben de kesinlikle onun yolundan gitmek istiyorum.

Bu fikir nereden çıktı, bu kararı nasıl aldınız?

Öğrendiğim teorik bilgileri, bir araştırma ortamına dökmek ve pratik hayatta nasıl olduğunu görmek istediğim için araştırma programlarını araştırıyordum, daha sonra bu programa denk geldim. Üsküdar Üniversitesinde Öğr. Görevlisi Sueda Tunçak hoca bana bu konuda çok destek oldu. Onun bu programa daha önce katıldığını öğrendiğim ve bu programın kafamdaki çalışma ortamıyla da uyuştuğunu fark ettiğim için bu programa başvurmaya karar verdim.

Üsküdar’dan Cambridge’e uzanan başarı 2

“Araştırma deneyimi kazanabilmek için programa başvurdum”

Türkiye’de bu tarz bir program olmadığı için mi yurtdışını tercih ettin?

Türkiye’de bu kadar kapsamlı ve lisans öğrencilerine araştırma deneyimi sunan bir program yok. Bu programın en önemli özelliği, daha önce böyle bir deneyiminiz olmasa bile, lisans öğrencisi olmanıza rağmen size araştırma deneyimi sunabilmeleri. Ben de, araştırma deneyimi kazanabilmek için bu programa başvurdum.

Program sonrasında neyi hedefliyorsunuz?

Ben, Sinir Bilimi konusunda uzmanlaşmak istiyorum. Zaten ilk önce, Sinir Bilimi araştırma programlarına bakıyordum ve çalışmalarımı da bu alanda yapmak istiyordum. Hala bu fikirdeyim.

Bu program bittikten sonra, başka bir programa katılmayı düşünüyor musun?

Bir sonraki sene, yeni çalışmalar ve araştırmalar yapabileceğim başka programların arayışı içerisine gireceğim. Bilgilerimi araştırma ortamına dökebileceğim herhangi bir program olabilir bu. Bir staj programı bile olabilir.

“Sinir Biliminde uzmanlaşmak isteyen öğrencilere kapı açmak isterim”

Türkiye’de böyle bir çalışmanın olmadığını söylediniz. Türkiye’de bu tarz programların öncüsü olur musunuz?

Tabii yapmak isterim. Yeterli bir seviyeye gelince, lisans öğrencisi olup, araştırma deneyimi kazanmak isteyen ve Sinir Biliminde uzmanlaşmak isteyen öğrencilere bir kapı açmak isterim.

Sizin gibi bu başarıyı elde etmek isteyenler olacaktır. Peki bu programa başvurmak için ne gerekiyor?

Bu programa başvurmak için öncelikle lisans öğrencisi olmanız gerekiyor, bilime merakınızın olması ve İngilizcenizin iyi olması gerekiyor. Temel kriterler bunlardır. Daha sonra tabii, gideceğiniz okuldaki hocalara ve laboratuvar sorumlularına ne kadar istekli olduğunuzu ve neden bu alanı seçtiğinizi kanıtlamanız gerekiyor. Tabii çok çalışmak ve motivasyonunuzu sürekli yüksek tutmak da gerekiyor.

Bu başarıyı kendi çabalarınla yakaladın değil mi?

Evet bunları kendi gayretlerimle yaptım fakat bu zaman zarfında çok destekçim oldu. Üniversiteden hocalarımın yardımları çok. Özellikle başvuru süreci çok zor ve yoğundu benim için. Çünkü çok fazla hoca ile iletişime geçtim, bu çalışmayla ilgisi olan herkese yazmaya çalıştım. Hepsi kabul etmedi tabii, çok fazla ret cevabı aldım. Ama buradaki amaç, neden bu alanı istediğini ve bu alanda kendini geliştirme noktasında kararlı olduğunu göstermekti. Ben de birçok hoca ile konuştuktan sonra, en sonunda bu bölüm beni kabul etti. Programa başvurmadan önce, birlikte çalışacağım hocaya yazdım. O beni kabul ettikten sonra programa başvurdum. Bir niyet mektubu yazdım ve okuldan referans aldım. Bu işlemlerin sonucunda iki ay sürecek olan bu programa kabul görüldüm. Ayrıca orada barınma ve akabindeki tüm masraflarımı Cambridge Üniversitesi karşılayacak. Beni destekleyen Doç. Dr. Cumhur Taş hocama da çok teşekkür ediyorum.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)