Sosyal Hizmet bölümü öğrencisinin çifte başarısı

Sosyal Hizmet bölümü öğrencisinin çifte başarısı

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü 1. Sınıf öğrencisi Sümeyra Kandil, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında kaleme aldığı yazılarıyla ‘Yalın Ayak’ isimli dergi ve ‘Gençliğin Kalemi’ isimli kitap okuyucularla buluşuyor. Dergi için Cenaze Pidesi isimli yazısını yazan Sümeyra Kandil kitap için Asım’ın Nesli isimli yazısını hazırlayan Sümeyra Kandil ile Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA) muhabirlerinden Beyza Bıyıkoğlu konuştu.

- Dergide yer alma fikri nasıl ortaya çıktı?

Ben aslında projeyi hazırlama aşamasında olan biri değilim. Projeye dâhil olan bir öğrenciyim. Yazmaya meraklı olan öğrencilerin bu alana giriş yapması için bu alan nasıldır, dergicilik nasıl olur, matbaa nasıldır, neler gerekir, editörler nasıl çalışıyor, yayınevlerinde neler oluyor bunların bizlere gösterilmesi için böyle bir proje gündeme geldi.

- Duyuru mu yapıldı bu proje için, nasıl haberiniz oldu? 

Evet bir afiş yapıldı. Ben afişi gördüm başvuru yaptım. Bakanlıkta paylaşıyor böyle şeyleri.

- Dergiye nasıl kabul edildiniz?

- Biz mülakatla kabul edildik, yazmaya hevesli olanlar kabul edildi diyebilirim. Farklı üniversitelerden 19-20 kişiyle başladık.

- Peki dergide kaç öğrencinin yazısı var?

-18-19 kişinin yazısı var.

- Düzenle çıkacak devamı gelecek bir dergi mi?

Bu isimle hazırladığımız tek sayı, projenin tamamlanması için tasarlandı.

- Kaç aylık bir çalışmanın ürünü bu?

- Kasımda mülakatlarımız oldu. Birkaç ayda gelişti.

- Kaleme aldığınız konu ilginç ‘cenaze pidesi’ bu konuyu ele almanızın özel bir sebebi var mı?

Aslında Bulgaristan göçmeni bir aileyi anlatacaktım. Uzaktan duyduğum ve ilgimi çeken bir hikâyeydi. Sonrasında 15 tatilde eve gittim. Zonguldak Karadeniz Ereğliliyim. Yazdığım, bizim orada yaşanmış bir hikâye. Bu daha çok ilgimi çekti. Aslında daha komik ve daha trajik. Tabi ki yazıya dökmekte çok zorlandım. Çevremde yaşanmış bir şey olduğu için benim için özel, kıymetli.

- Hazırladığınız kitap ve dergiler nerelerde dağıtılıyor?

- Dergide, kitapta yazan öğrencilerin okullarında dağıtılıyor. 3 bin adet tane basıldı. Hepsi ücretsiz bir şekilde dağıtılıyor. Şuan yeni başlandı dağıtılmaya. Geçen hafta daha katılım belgelerimizi aldık ve dergi çıktı.

- Peki başarılı bu çalışmanızdan ötürü çevrenizdekilerin ilgisi nasıl oldu size? 

Ben açıkçası böyle bir şey beklemiyordum. Birinci sınıf olduğum için okulla ilgili pek bir bilgim yoktu. Bana okulundan izin alman gerekiyor diye direktif geldi gidip görüştüm ve çok olumlu tepkiler aldım herkes çok beğendi, motive edici şekilde konuştu. Kimse alıp kenara atmadı, gören herkes alıp okudu, inceledi. Benimde hoşuma gitti, böyle ilgilenilmesi çok güzel.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)