Beyin ne işe yarar, insan ne ile yaşar?

Beyin ne işe yarar, insan ne ile yaşar?

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) 4. PDR Günlerinde, “Beyin Ne İşe Yarar, İnsan Ne ile Yaşar” başlıklı bir konuşma yaptı. Program öncesinde Prof. Dr. Sinan Canan kitaplarını da imzaladı.

“Beyin hayatta kalma donanımıdır”

Küçükçekmece’de Cennet Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleşen buluşmada Prof. Dr. Sinan Canan, beynin ne olduğunu, hangi işlevlerde bulunduğunu, nasıl çalıştığını, insan beyni ve diğer canlıların beyin yapısı, davranışları arasında ki farkları ve benzerlikleri konusunu vurguladı. Diğer bütün canlılara göre inanılmaz gelişmiş bir zihinsel donanımımızın olduğunu vurgulayan Canan, insan beyni için bir tarif yapılacak olunursa “beyin bir hayatta kalma donanımıdır” ifadelerini kullandı.

“Yeşil, kırmızı ve mavi katmanlı beyin”

Prof. Dr. Sinan Canan, yeşil (Sürüngen Beyin) olan katmanının en eski beyin katmanı olduğunu ve temel yaşamsal fonksiyonlarımızın bu katmandan yürütüldüğünü belirtti. Kırmızı (Memeli Beyin) olan katmanda dürtüsel, tepkisel ve duygusal fonksiyonlarımızın olduğunu ve mavi (Yeni Beyin) katmanının ise en gelişmiş olan, bütün bu fonksiyonları kontrol altında tutan katman olduğunu söyledi. Canan, daha sonra sırasıyla beyin haritası çıkarma, beynin ilk serüveni, bebek ve anne arasında ki ilişkiyi, beynimizin ne istediğini, ayna nöron sistemini örneklendirerek anlattı.

Programın sonunda Prof. Dr. Sinan Canan’a katılımlarından dolayı plaket takdim edildi.

Beyin ne işe yarar, insan ne ile yaşar? 2

Beyin ne işe yarar, insan ne ile yaşar? 3
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)