Düşük D vitamini kansere yol açıyor

Düşük D vitamini kansere yol açıyor

Üsküdar Üniversitesi Sağlıklı Yaşam Kulübü’nün düzenlediği “güneşten korunma sivilce ve akne tedavisi” adlı program, Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşke Yuşa Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.Programa konuşmacı olarak Dr. Sema Ceyhun ve Eczacı Almila Tosun katıldı.

“Düşük D vitamini kansere yol açıyor”

İlk konuşmacı olan Dr. Sema Ceyhun D vitaminin öneminden bahsetti. İyi bir beslenme ve 11:30 – 13:00 saatleri arasında 20 dakika güneşte kalmak D vitamini açısından oldukça yararlı ifadelerinde bulunan Ceyhun, “eğer D vitamini seviyesi düşükse dışarıdan vitamin takviyesi mutlaka alınması gerekiyor. Çünkü düşük D vitamini düşük bağışıklık demek. Dolayısı ile hastalıklara ve kansere açıklık anlamına gelir” ifadesinde bulundu.

Fazla güneş zararlı

Doğru gün ışığı alınımından da bahseden Ceyhun “güneş faydalıdır ancak aşırı gelen güneş ışığı hastalanmaya da sebep olur. En çok güneş hasarı çocukluk ve ergenlikte alınır. Özellikle çocuklar çok fazla güneş ışığı altında kaldıklarında hastalanırlar ateşleri çıkar hatta grip olurlar. Bunlar savunma sisteminin baskılanması sonucu ortaya çıkan sonuçlardır. Dolayısı ile fazla güneş zararlı” diye vurguladı.

“Dünya cilt kanseri sıralamasında Türkiye 3. Sırada”

Cilt kanserinde her türün ölümcül olmadığını belirten Ceyhun şunları söyledi;  “Malign Melanom önemli bir tür ve benlerden temel alabilir. Burada iş bize düşüyor hepimizde benler var. Her ben kanserojen değil ama bazı benler kansere çevirebilir. Malign melanoma sebep olan benlerin %90’ı UV ışınlarından kaynaklıdır ve bunun farkında olarak yılda en az bir kere mutlaka ben kontrolü yaptırmalıyız.”
Cilt kanserinin önlenebileceğini vurgulayan Ceyhun “her yıl kontrol yaparsak, doğru ürünler kullanırsak, güneşi doğru alırsak önlemek mümkün” şeklinde konuştu.

Düşük D vitamini kansere yol açıyor 2

“Sadece güneş ışınlarından değil UV ışınlarından da korunmalıyız”

Programın ikinci konuşmacısı Eczacı Almila Tosun ise doğru ürün kullanımının öneminden bahsetti.
Tosun şunları söyledi; “Foto yaşlanma güneş kaynaklı yaşlanmadır. Açık renkli giysiler tercih etmek, güneş gözlüğü kullanmak ve doğru güneş ürünü ile destekleyerek bunu engelleyebiliriz. En başta geniş spektrumlu bir koruma edinmemiz lazım. Yani bu demek oluyor ki bize zarar verebilecek bütün güneş ışınlarına karşı maksimum koruma sağlaması lazım. UV-A vücudunuzda ciltten başlayarak bütün iç organları da etkisi altına alan kavramdır. Üstteki toksin birikimi ilerleyen zamanda sadece cilt kanseri değil diğer kanser türlerine de sebebiyet verir. Ürünler de ise SPF 30 ila 100 arası tercih edilmesi gerekilir.”

Güneşe çıkmamak, korunmak anlamına gelmiyor

Yaz kış korunmak çok önemli diyen Tosun, “Gökyüzü tamamen bulutlu olsa da güneş yanığı ancak %50 azabilir. Özellikle yüksek yerlerde güneş ışınları daha dik açıyla geldiği için kar güneş ışınlarının %85’ini yansıtıyor. Güneşe çıkmamak güneşten korunmak anlamına da gelmiyor. Sadece güneş değil artık tasarruflu lambalar bilgisayar ekranları da UV ışınları yaymakta” diye belirtti.

Program sonunda konuşmacılara Üsküdar Üniversitesi hatıra ormanından birer fidan bağışı sertifikası takdim edildi.

Düşük D vitamini kansere yol açıyor 3
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)