Güventürk Görgülü: “Haberi farklı kılan şey nasıl yorumlandığıdır”

Güventürk Görgülü: “Haberi farklı kılan şey nasıl yorumlandığıdır”

Moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Feride Zeynep Güder’in üstlendiği, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi, öğretim üyesi Güventürk Görgülü’nün konuk olduğu “iletişim biliminde güncel okumalar” adlı söyleşi Nermin Tarhan Konferans salonunda gerçekleştirildi.

“Bu çağda kimse kolay kolay gazeteci olmak istemiyor”

Bu çağda kimsenin kolay kolay gazeteci olmak istemediğinin altını çizen Görgülü “aslında çağ ne olursa olsun, insanlar her zaman hikâye dinleme eğilimindedir. Hikâye anlatan insan her zaman bir adım öndedir ve onlara bir mesaj verme kapasitesini taşıyabilecek insan durumundadır. Biz insanların ilgisini çekeceğini bildiğimiz için haber yaparız” dedi.

“Amacımız haber yapma yetkinliği olan öğrenci kazandırmak”

Haberin ne olup olmadığına, neyin anlatılmaya değer olup olmadığına karar vermenin bir yetkinlik meselesi olduğunu da vurgulayan Görgülü şöyle konuştu; “Bizim burada yaptığımız şey yazı yazmaktan öte o yetkinliği kazandırmak, bu neyin haber olduğunu görebilme ve kararını verebilme meselesidir. İletişim Fakültesi öğrencilerinin haber yazmayı bilerek mezun olması gerekir.”

“Haberi farklı kılan şey nasıl yorumlandığıdır”

Aynı haberleri farklı yayınların da yapabileceğini,  haberi farklı kılan şeyin onu nasıl yorumlamak olduğundan da bahseden Görgülü  “haberlerin herkese hitabı başka olabilir, aslında bu haber değeridir. Yayınlar aynı olayları hitap ettiği kitleye göre farklı yorumlayabilir, bu yayınların hepsi aynı anda aynı haberleri de yapsalar onları farklı yorumlamış oldukları için aynı anda var olabiliyorlar” şeklinde konuştu.


Programın sonunda katılımlarından dolayı Görgülü’ye plaket takdim edildi. Toplu fotoğrafın çekilmesinin ardından program sona erdi.

Güventürk Görgülü: “Haberi farklı kılan şey nasıl yorumlandığıdır” 2


Güventürk Görgülü: “Haberi farklı kılan şey nasıl yorumlandığıdır” 3
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)