La Casa De Papel karakterlerinin psikolojileri tahlil edildi

La Casa De Papel karakterlerinin psikolojileri tahlil edildi

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesinden Yrd. Doç. Dr. Mahir Yeşildal, birçok farklı bölümden öğrencinin katıldığı etkinlikte karakter analizi üzerinden “La Casa De Papel” adlı İspanyol dizisini değerlendirdi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte dizinin içeriği ile ilgili analizler yapıldı.
Dizinin her kesim tarafından bu kadar beğenilmesinin nedeninin izleyen insanların karakterlerde kendileri ile ilgili eksiklikleri görmesine bağlayan Yrd. Doç. Dr. Mahir Yeşildal, dizideki karakterleri birbirine bağlayan, onları bir araya getiren şeyin ise “umut” olduğunu belirtti.

“Dizide sosyalizm eleştirisi var”

Dizide soyguncuların kullandığı ve rehinelere de takılan Dali maskesinin dizinin bir sahnesinde de bahsedildiği gibi herhangi bir mesaj içermediğini vurgulayan Yeşildal, dizide giyilen kırmızı tulumların ise sosyalizme bir gönderme olduğunu belirterek “Dizide sosyalizm güzellemesinden ziyade sosyalizmin eleştirisi olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

La Casa De Papel karakterlerinin psikolojileri tahlil edildi 2

Obsesif olmak her zaman kolaylık getirmez

Konusu gereği bir soygun dizisi olan La Casa De Papel sekiz ana karakter üzerinden değerlendirildi. Yeşildal, başrolde yer alan Profesör adlı karakter hakkında dizide çok az bilgiye yer verildiğini dile getirdi. Profesör karakterinin obsesif ve mükemmeliyetçi bir kişi olduğunu söyleyen Yeşildal “Obsesif olmak her zaman Profesörün hayatındaki gibi kolaylık getirmez. Mükemmel olma arzusu beraberinde stres ve heyecan getirir. Profesördeki aksiyonel bir mükemmeliyetçiliktir” dedi.
Dizide Profesörün annesine dair hiçbir bilgi olmadığını dile getiren Yeşildal, karakterin babasının kendisi sebebiyle öldüğünü düşünerek suçluluk hissine kapıldığını, babayla özdeşleştiğini ve babanın karakterde bir intikam aracı olduğunu belirtti.

Yeşildal dizi karakterlerini yorumladı

Dizide önemli rolü olan bir diğer karakter Berlin’de ise borderline kişilik bozukluğuna rastlandığını vurgulayan Yeşildal, Berlin karakterinin kendinde olmayan şeyin narsistliğine kapıldığını ve zaaflarını kapatmaya çalıştığını söyledi. Berlin isminin karakterin davranışlarını da yansıttığı şekilde Alman düzenini çağrıştırdığını dile getirdi.

Yrd. Doç. Dr. Mahir Yeşildal, çok konuşulan önemli karakterlerden biri Tokyo’da da Berlin karakterindeki gibi borderline kişilik bozukluğu olduğunu, sürekli oyun bozduğunu ve söz dinlemediğini belirtti. Kişilik bozukluğuna bağlı olarak Rio adlı ekipteki en genç ve en zayıf karakteri tercih eden Tokyo’nun bağlanma sorunu olduğunu dile getiren Yeşildal, “Bu tarz kişiler insan ilişkilerinden karşı taraf istediği takdirde kopamaz. Ancak kendileri isterlerse kopabilirler” dedi.
Çocuğunu geri alma umudu ile soyguna katılan bir diğer karakter Nairobi’de ise obsesif olduğu gözlemini yapan Yeşildal, bunu aşırı kuralcılığına bağladı.
Dizide baba-oğul ikilisi olan soygunculardan Moscow ve Denver’in arasındaki çatışmayı simgeleyen şeyin Amerika ve Rusya olduğunu ifade eden Yeşildal, Denver karakterinde zekâ geriliği olduğunu ve sevgiye muhtaç bir karakter olduğu için rehinelerden birine duygu beslediğini belirtti.

Yeşildal, dizideki en genç karakter olan Rio’nun ergen bir kişilik olduğunu ve teknolojiyle aslında genç neslin daha iyi anlaşabildiği mesajının verildiğini belirtti.
Dizide ara bulucu karakterinde olan Raquel’in ise sert görünme arzusunun altında aslında güçsüz ve depresyonda bir kadın yattığını, buna bağlı olarak da kendini mutlu hissettiği insanın yanında durduğunu belirten Yeşildal, karakterin depresyona girme sebebi olan şiddet ile ilgili karakterin bir sahnesini çok beğendiğini dile getirdi. Şiddetin bir tokatla başlamadığını, önce karşınıza sizi dünyanın merkezinde olduğunuza inandıran biri çıktığını, sonra sizin tatlı bir kıskançlık olarak yorumladığınız profil fotoğrafınıza kızınızı koymanızı istemenizle başladığını belirten Yeşildal, zaman geçtikçe de bağırmaların arttığını, ardından birinci tokadın geldiği, Raquel’in şiddete önemli bir vurgu yaptığı belirtildi.

Konuşmasının ardından Yrd. Doç. Dr. Mahir Yeşildal’a çiçek taktim edildi.

La Casa De Papel karakterlerinin psikolojileri tahlil edildi 3
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)