Üsküdar Üniversitesinde “21. Yüzyıl Türk Dış Politikası” konuşuldu

Üsküdar Üniversitesinde “21. Yüzyıl Türk Dış Politikası” konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan konferans salonunda düzenlenen “21. Yüzyıl Türk Dış Politikası” başlıklı konferansta Türkiye'nin dış politikası değerlendirildi.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü'nün düzenlediği konferansta alanında uzman kişiler dış politikamızı değerlendirdi.

“Kırım bizim için önemli”

İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nadir Devlet, Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirdi. Kırım'ın ilhakı konusuna değinen Devlet, “Kırım bizim için önemli.
Cumhurbaşkanı sürekli toplantılarda Kırım'ın ilhakını tanımadığını söylüyor ancak bunun onların nezdinde bir önemi yok” şeklinde konuştu.

“Füzeler dünya barışını tehdit ediyor”

Prof. Dr. Nadir Devlet Rusya'nın 7 bin, Amerika'nın 6 bin 800 füzesinin olduğunu söyledi. Devlet, “Amerika ile Rusya yarış içindeler bu yarış dünya barışını tehdit ediyor” diye belirtti.

“2016'da büyük bir kriz yaşandı”

2016'da yaşanan uçak krizinin tüm ilişkilerimizi bitirdiğini söyleyen Prof. Dr. Nadir Devlet, yaşanan krizi şu cümleler ile ifade etti; “Tarım ürünlerini satamadık. Öğrencilerimiz, işçilerimiz geri gönderildi. Yapılan anlaşmalar askıya alındı.”

“Rusya'nın ilişkileri menfaatlere dayalı”

Prof. Dr. Nadir Devlet; “Devletler arası dostluk yoktur, menfaatler vardır. Bugün menfaatimiz Rusya ile yarın olmadık bir sebepten karşılıklı menfaatlerimiz bitebilir" diye ekledi.

Rusya'nın Batı'dan ve Amerika'dan ambargo yediğine dikkat çeken Nadir Devlet, Rusya'nın bu coğrafyada Türkiye ve İran ile iyi geçinmesi gerektiğini dile getirdi.

Üsküdar Üniversitesinde “21. Yüzyıl Türk Dış Politikası” konuşuldu 2

“Üretim neredeyse güç oraya kayar”

Katılımcılardan Nişantaşı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca da Türkiye-Çin ilişkilerini değerlendirdi. Ekonomiye dayalı ilişkilerimizin olduğunu söyleyen Karaca, “Çin dünyanın 2. büyük ekonomisidir, günümüzde dünya gayrı safi milli hasılasını üreten 5 tane Asyalı ülke var. Üretim neredeyse güç oraya kayar” dedi.

“Bizim ithalatçılarımız uyanık!”

Karaca, Çin denilince akla kalitesiz, ucuz ürünler geliyor dedi ve ekledi “İthalatçılarımız 10 kuruşa ürün alıyor, 10 kuruşluk ürünün gümrüğü yok burada 1 liraya satıyor. Tek üründen 10 kat kâr ediyor. Bizim ithalatçılarımız uyanık!”

“21. Yüzyıl'ın en büyük mezalimi: Doğu Türkistan”

Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca, Doğu Türkistan'da yaşanan, soydaşlarımıza yapılan zulmün, 21. Yüzyılın en büyük mezalimi olarak nitelendirdi.

Karaca, “Çin her toplantıda çorbayı ısıtıp önümüze koyuyor, Doğu Türkistan'da istediği her şeyi yapıyor, kurdukları kamplarla Uygurları asimile etmeye çalışıyorlar. Her eve 1 Çinli erkek projesi bunun en somut örneği” diye belirtti.

Üsküdar Üniversitesinde “21. Yüzyıl Türk Dış Politikası” konuşuldu 3

“Paylaşılamayan yer: Kıbrıs”

Türk Ajansı Kıbrıs Müdürü Doç. Dr. Neriman Saygılı ise Türkiye'nin Kıbrıs Politikasını değerlendirdi. Saygılı, “Kıbrıs Orta Doğuya hakim, stratejik ve jeopolitik konumu çok önemli” şeklinde konuştu.

“Mustafa Akıncı medyası basını ele geçirmiş!”

Saygılı, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın basına uyguladığı ağır sansürleri dile getirdi. Saygılı, “Akıncı basını ele geçirmiş, kamuoyunu manipüle edip halka yanlış bilgi veriyor.

Yayın organları kullanılarak insanların kışkırtıyor” dedi.

“Suyun olmadığı yerde yaşamak zor”

Doç. Dr. Neriman Saygılı, Türkiye asrın projesiyle bize suyu ulaştırdı. Suyun olmadığı yerde yaşamak zor ve kötü dedi.

Akıncı medyasını anavatan Türkiye'nin su projesine karşı yıpratma politikaları izlediğini söyleyen Saygılı, “Son derece mutluyuz, suyumuz var” dedi.

Üsküdar Üniversitesinde “21. Yüzyıl Türk Dış Politikası” konuşuldu 4

Emperyalizm her yerde buluşuyor

Esenyurt Üniversitesinden Dr. Savaş Biçer de “Emperyalizm her yerde buluşuyor dolayısıyla Fransa'nın Suriye'de Amerika'nın yanında bulunmasını pek yadırgamayalım.
Türkiye Ortadoğu'da reflekslerini ortaya koyuyor. Etrafımız projelerle dolu” diye belirtti.

“Ordumuz emperyalizmin endişelenmesine neden oluyor”

Biçer, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin nükleer silahının olmamasına rağmen dünyadaki 30 büyük ordu sıralamasında 8. sırada bulunmasının emperyalizmi endişelendirdiğini söyledi.

Biçer, Emperyalist devletlerin, Türkiye'nin Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatından rahatsız olduğunu terör örgütlerine yapılan yardımları dile getirdi.

Konferansın sonunda konuşmacılara katılımlarından dolayı plaket takdim edildi.

Toplu fotoğrafın çekilmesinin ardından program sona erdi.

Üsküdar Üniversitesinde “21. Yüzyıl Türk Dış Politikası” konuşuldu 5
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)