Bilgisayar Mühendisliğinde çalışma alanları

Bilgisayar Mühendisliğinde çalışma alanları

Üsküdar Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı Kulübü'nün düzenlediği, "Bilgisayar Mühendisliğinde Çalışma Alanları" adlı program, Üsküdar Üniversitesi Emir Nebi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Programa konuşmacı olarak, Bahçeşehir Üniversitesi Öğr. Görevlisi Aykut Taşdelen ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğr. Görevlisi Ayşin Taşdelen katıldı.

Bilgisayar Mühendisliğinde çalışma alanları 2
“Öğrenciyken, tamirhanede bile çalıştım”

Aykut Taşdelen, “Üniversitede öğrenci iken aklımı kurcalayan bir sorun vardı, staj yapacağım yer ve çalışacağım iş ortamı. Herkes staj yapılabilecek yer bulamayabiliyor ve bulduğu yer ona yeterli gelemeyebiliyor. O dönemlerde ben de bu sorunla karşı karşıya kalmıştım ve birçok yerde çalışmıştım. Bunlardan biri de televizyon tamirhanesiydi” dedi.

“Eğer dalgayı yakalarsanız, o dalga sizi ileriye atacaktır”

Eski çalışma alanlarının ve programlanan verilerin üstüne çok düşüp vakit kaybetmemek lazım diyen Taşdelen, “Çünkü eski tekniklerin üzerine herkes düşebilir, önemli olan yeni dalgaları yakalayıp yeni işler başarmaktır. Bizim mesleğimiz diğer meslekler gibi değildir, yaptığımız tüm çalışmalar 3-4 yılda bir külliyen silinir ve çöpe gider, yerine yenileri gelir. Biz bundan dolayı mesleğimizi, her defasında yeniden öğreniyoruz, sürekli bir öğrenci konumundayız” şeklinde konuştu.

“İşin kolayına kaçmamalıyız”

Örneğin, programlama dillerini tercih ederken en kolay olanı seçmemeliyiz. Bunun yerine, program dilini seçmeden önce tüm dilleri bir araya getirip, özelliklerine göre karşılaştırdıktan sonra seçeceğimiz dile karar vermeliyiz.

“Doğru kaynaklardan öğrenin!”

Eğitim sürecini videolar üzerinden yürütmek pek sağlam bir temel oluşturmaz. Çünkü o an, sınıfta değilsin ve sorularını sorup yanıt alabileceğin bir hoca yok karşında. İstişare etme ve kendini ifade etme noktasında da yetersiz kalan bu yöntem, özellikle yazılım uzmanları tarafından tavsiye edilmiyor. Kaynak, doğru ve etkili kaynak olmak zorundadır. Bundan dolayı temeli ve içeriği sağlam, ilgili kitaplardan alınan bilgiler, diğer yöntemlerden alınan bilgilere göre daha çok kullanılmaktadır. Bilgiyi, direk kaynaktan almak daha sağlıklıdır.
Sözlü ve yazılı iletişimin çalışma alanında çok önemli olduğunu söyleyen Aykut Taşdelen, iletişimsizliğin sebeplerinin diksiyon bozukluğu ve yanlış ifadeden oluştuğunu vurguladı. Bundan dolayı bu iki faktörün, hatalı kullanılmasının dahilinde kötü sonuçlar elde edilebileceğini söyledi. Yazılım uzmanlarının genel kültürlerinin de gelişmiş olması gerektiğini belirten Taşdelen, bir yazılımcının çeşit çeşit çalışma alanlarına sahip olabileceğini ve dolayısıyla bu alanlar hakkında geniş bilgi kapasitesine sahip olması gerektiğini savundu.

Bilgisayar Mühendisliğinde çalışma alanları 3“On yıldır fotoğraf çekiyorum”

On yıldır fotoğraf çektiğini söyleyen Ayşin Taşdelen, yaptığı bu işin yazılım konusunda ona yardımının dokunduğuna değindi. Kurumsal firmalarda çalışıp orada nasıl başarılı olunabileceğinin püf noktalarından bahseden Taşdelen, iş görüşmelerinde öncelikle deneyimlere dikkat çekileceğini fakat istekli ve çözüm odaklı olunduğunun belirtildiği surette bu faktörün göz ardı edilebileceğini söyledi.

“Kurumsal firmalarda yazılım nasıl geliştirilir?”

Yapılacak projenin mutlaka bir talep üzerine gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayan Ayşin Taşdelen, kararın sonuca bağlanma sürecinde bir ekibin bir araya geldiğini ve talebin neden ve sonuçlarıyla birlikte değerlendirildiğini daha sonra bir sonuca bağlandığını dile getirdi.

“Mütevazı ve efendi olmalısınız”

Öğrencilere mütevazı olmayı öğütleyen Aykut Taşdelen, efendi olmanın kimseye bir zararı olmayacağını bugün veya gelecekte elbet karşılığının alınabileceğini söyledi.

Son olarak öğrencilerin soruları yanıtlandı ve en fazla soru soran öğrenciye kitap hediye edildi.

Toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.

Bilgisayar Mühendisliğinde çalışma alanları 4
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)