İş kazalarında can kaybı yıldan yıla artıyor

İş kazalarında can kaybı yıldan yıla artıyor

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Jale Yazgın’ın koordinatörlüğünü üstlendiği İş Sağlığı ve Güvenliği konferansı, Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak katılan İrfan Sayar, Türkiye’de iş kazasından dolayı can kaybının yıllara göre arttığını belirtti.

“İş güvenliği ve sağlığı için eğitim şarttır” 

Konferansa konuşmacı olarak katılan iş güvenliği uzmanı İrfan Sayar iş kazalarının profilinden bahsetti. İş sağlığı ve güvenliğinde eğitimin şart olduğunu ve bununla kalmayıp alınan eğitimin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

İş kazalarında can kaybı yıldan yıla artıyor

Türkiye’nin iş kazası istatistiklerinden de bahseden Sayar, Türkiye’de iş kazasından dolayı can kaybının yıllara göre arttığını belirtti. Kazaların dört ana nedeninden bahseden Sayar, bu nedenleri şu şekilde sıraladı; görmedim, düşünmedim, bilmiyorum, acelem var. Sayar, tehlikeli hareketler, tehlikeli durumlar ve öngörülemeyen durumlar sonuncunda da iş kazalarının ortaya çıkabileceğini vurguladı.

İş kazalarında can kaybı yıldan yıla artıyor 2

“Pazarlık edilemeyecek tek şey insan hayatıdır”

Sayar, iş kazalarını adeta bir canlı olarak göstererek onların ağzından şu sözlere yer verdi,  “Şu bir gerçek ki iş kazası olarak insan ayırmam. Makam veya mevkii peşinde değilim, ne zaman ve nerede karşınıza çıkacağım da belli değildir. “İş güvenliği ve sağlığı üzerine yazdığı  “İnsan Hayatı” kitabında bu sözlere yer veren Sayar, “pazarlık edilemeyecek tek şey insan hayatıdır” diyerek bu konuda hassasiyetli olunmasını önerdi.

Kimler iş güvenliği uzmanı olabiliyor?

Sayar, teknik öğretmenler, mühendislik ve mimarlık eğitimi veren fakültelerden mezun olan kişiler ve fizikçi, kimyager ve biyolog unvanlarına sahip olan kişilerin iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olabileceklerini belirtti. Sorularıyla öğrencileri motive eden Sayar, öğrencilerin iş güvenliği hakkındaki tezlerini açıklamalarını istedi.

“İş güvenliği, kutsal kitap olan Kur'an-ı Kerim'de de geçmektedir”

Konuşmasında, ayetlere de yer veren Sayar, Maide Suresi'nin 32. Ayetini, "...Her kim de birini(hayatını kurtararak) yaşatırsa, sanki bütün insanlığı yaşatmıştır..." söyleyerek, kutsal kitap olan Kur'an-ı Kerim' in de bu konuya yer verdiğine değindi. İş güvenliği uzmanlarının hayat kurtarmak için yola çıka neferler olduğunu vurgulayan Sayar, kendisine ait birçok söz ile tezlerini destekledi.

Peki, ne yapacağız?

“Kendimizi bu alanda geliştirmeliyiz, örgütlenmeliyiz ve etik kurallar çerçevesinde çalışmalıyız ki mesleğimiz itibar kazansın” diyen Sayar, plaket takdiminin ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Sayar, program sonunda öğrencilerin kitaplarını imzaladı ve onlarla sohbet etti.

İş kazalarında can kaybı yıldan yıla artıyor 3
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)